Veselji: „Hajde da se svi okupimo protiv Srbije, da ostavimo Srbiju samu“

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, ilustrativna fotografija, FOTO: RSE

„Sačuvaj Bože da Srbija probije granicu Kosova, ne verujem da bih mogao da ostanem kod kuće,“ poručio je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji tokom gostovanjа u emisiji Rubikon na KTV-u juče. Tokom svog obraćanja, konstatujući da su Makedonija i Crna Gora u NATO, pozvao je „sve“ da se okupe protiv Srbije. Otkrio je da će vrlo brzo stupiti na snagu njegov plan o suspenziji taksi na robu iz Srbije i BiH na 120 dana, osvrćući se na ideju korekcije granica i ujedinjenja Mitrovice poručuje da do toga neće doći.

„Mi smo protiv Aleksandra Vučića“

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji naglašava da je on taj koji je predložio da sa deset, takse na robu iz Srbije i BiH budu povećane na sto odsto, pa zato poručuje da se „pritisak ne stavlja na kosovskog premijera“.

„Rekao sam, nemojte vršiti pritisak na Ramuša, ja sam predlagač te mere. Nismo mi ovde da njega nadmudrimo nego smo tu zajedno sa premijerom da budemo što jači, mi smo protiv Aleksandra Vučića,“ rekao je Veselji.

Navodi i da je protiv rekonstrukcije vlade u kojoj ne bi bilo Ramuša Haradinaja.

Ubrzo stupa na snagu plan o ukidanju takse

Kadri Veselji ujedno navodi da će vrlo brzo stupiti na snagu njegov plan za suspenziju takse od 100 odsto. To je korak „koji bi trebalo da otvori put ka dijalogu“, poručio je.

Veselji i njegova stranka, PDK, predložili su suspenziju taksi na 120 dana nakon čega će, ako se ne dođe do dogovora sa Srbijom, kako je navedeno, biti primenjen apsolutni reciprocitet, dok će i takse biti vraćene na snagu.

Kosovski premijer, sa druge strane, uporno tvrdi da takse neće biti ukinute, kao i da će do toga doći kada Srbija prizna Kosovo.

Naglašava da Vlada nikada neće da padne zbog taksi, ali i poručuje da bi trebalo da se „posluša SAD“, koje, kako Veselji navodi, „žele da zaustave ruski uticaj na Balkanu“, a da su SAD do sada više puta tražile da se ukinu takse.

„Makedonija i Crna Gora su u NATO, mi nismo, hajde da se svi okupimo protiv Srbije, da ostavimo Srbiju samu,“ dodao je Veselji, bez objašnjenja na šta se odnosi „okupljanje protiv Srbije“.

Poziv na ujedinjenje „protiv Srbije“, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić definisao je „histeričnim“, kao i da je to „potvrda koliko se predsednik Aleksandar Vučić nepokolebljivo bori za naše državne i nacionalne interese”.

“Ta borba očigledno daje rezultate, i to najopasnijeg među Albancima čini nervoznim i uplašenim, do te mere da najavljuje povratak u šumu, gde je svojevremeno i pekao svoj kriminalni i teroristički zanat,” navodi se u saopštenju.

Poručuje da je apsurdno da on u „front protiv Srbije poziva Severnu Makedoniju i Crnu Goru – dve države koje su najugroženije velikoalbanskom politikom Kadrija Veseljija”


I Enver Hodžaj o paktu?

Sličnu ideju, pod nazivom „pakt protiv Srbije“, decembra prošle godine izneo je i zamenik kosovskog premijera, takođe iz PDK, Enver Hodžaj.

U intervjuu koji je dao za zagrebački „Večernji list“ rekao je da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprotstavio Srbiji i „njenoj agresivnoj politici“.

Ubrzo je demantovao ove navode zagrebačkog lista, rekavši da nije pomenuo stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije, te da su naslov teksta i ono što je on zapravo rekao, dve potpuno različite stvari.

Tokom svog gostovanja Veselji je rekao da se nada da više „neće biti borbe“, ali i poručuje da u suprotnom „ne bi mogao da ostane kod kuće“ i da će da se „suoči sa Srbijom“ kao što je to uradio pre 20 godina.

Daj Bože da ne bude ponovo rata. Jedanaesta godišnjica nezavisnosti je upravo obeležena. Sačuvaj Bože da Srbija prodre kroz granicu sa Kosovom, ne verujem da bih mogao da sedim kući. Ne dao Bog, ali bolje je da ja budem ubijen nego vojnik KBS-a,“ rekao je Veselji u sinoćnoj emisiji.

Veselji: Nema korekcije, nema Republike Srpske i postoji samo jedna Mitrovica

Veselji je ujedno rekao da je njegov stav o dijalogu sa Srbijom da ne bi trebalo da bude korekcije granica i stvaranja Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima. Naglašava da postoji „samo jedna Mitrovica“.

Ideju ujedinjenja Mitrovice krajem prošle godine u javnost je izneo gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri. Za sada, ovo je tema koja povlači dva suprotna stava kosovskih političara, kao i čvrsto protivljenje srpskih zvaničnika. Podršku ovoj ideji dali su skupština Južne Mitrovice, kao i sam Hašim Tači. Dok se njoj protivi kosovski premijer Ramuš Haradinaj, MALS i Srpska lista.

„Moj stav je jasan: Nema ni lake, ni teške korekcije. Nema Republike Srpske, niti Kosova bez Mitrovice. Mitrovica je jedna. Administrativno nek’ je zovu kako hoće, ali je jedna,“ zaključio je Veselji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.