Velika Britanija šalje dodatne trupe na Kosovo – 200 vojnika

NATO KFOR KOsovo
FOTO: KoSSev

Nakon najnovijeg skoka tenzija usled sukoba naoružane i uniformisane grupe sa Kosovskom policijom u Banjskoj, u kojem je ubijen jedan službenik, a potom i trojica Srba, NATO je odlučio da pošalje dodatne trupe. Stiže potvrda da je reč o 200 vojnika iz Velike Britanije.

„Britanske snage će se rasporediti u mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu na zahtev NATO-a. Ovo je posledica nasilnog napada na Kosovsku policiju na Severu Kosova 24. septembra i povećanja tenzija u regionu“, poručili su iz ministarstva odbrane ove zemlje.

Navode da je prethodno upućen zahtev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), a da je potom usledilo i odobrenja Severnoatlantskog saveta.

„Ujedinjeno Kraljevstvo će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa – da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već u zemlje kao deo godišnje vežbe“, poručili su.

Ovo raspoređivanje, naglašavaju, svedočanstvo je „liderstva i agilnosti odbrane“ Ujedinjenog Kraljevstva.

„Ovo raspoređivanje će obezbediti snagu i stručnost NATO-u, kao deo naše ključne i nepokolebljive posvećenosti alijansi“, dodali su.

Preciziraju i da će njihove snage, pod komandom NATO-a, biti na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom KFOR-a za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve na Kosovu.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije potvrdilo je pre dva dana da je prenelo komandu nad bataljonom vojske na NATO kako bi mogao da pruži podršku na Kosovu ukoliko to bude potrebno, preneo je tada Rojters.

Potvrda je stigla nakon što je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa, dok je upućen poziv Beogradu i Prištini na hitnu deeskalaciju.

Istog dana je, međutim, stigao poziv iz Vašingtona Srbiji – da povuče trupe raspoređene u području ka teritoriji Kosova, odnosno zvaničnik SAD-a je izrazio zabrinutost zbog „velikog razmeštanja“.

U međuvremenu je i Evropska unija izrazila neposrednu jaku zabrinutost zbog prisustva Vojske Srbije ka administrativnoj liniji.

Srpski predsednik je, međutim, potom kazao da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna jer se broj srpskih snaga na terenu smanjuje.

„Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000“, rekao je on.

Sa druge strane, Priština je pozdravila poziv SAD-a, zatraživši ujedno pomoć protiv, kako je to kosovski premijer kazao, „ratnih planova Srbije“.

Kosovska vlada je ujedno za vikend saopštila da sa posebnom pažnjom i budnošću prati najnovija dešavanja u vezi sa kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije, navodeći da se ona odvijaju iz tri različita pravca – Raške, Niša i Vranja.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.