Izložba slika Zorana Furunovića večeras u Gračanici

Izložba
FOTO: Dom kulture „Gračanica“

Izložba slika Zorana Furunovića održaće se večeras, sa početkom od 20 časova, u galeriji Doma kulture Gračanica. Reč je o prvoj posthumnoj izložbi radova nekadašnjeg dekana Fakulteta umetnosti Priština koji je preminuo 2020. godine.

„Njegova prva posthumna izložba nastavak je sistematizacije, proučavanja i ukazivanja na čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi sa kraja 20. i početka 21. veka na Kosovu i Metohiji“, navode organizatori.

O tome svedoči njegovo slikarstvo, kao i desetine slikara kojima je bio mentor, i u čijem radu se prepoznaju njegovi poetički uticaji, koji se mogu definisati i odrednicom „prištinska škola“, naveli su.

„Zaokupljeno idejom mesta, prostora i zavičaja stvaralaštvo Zorana Furunovića je umetnost oslobođene individualnosti, avangardna neoekspresionistička ploha sintetizovanih likovnih elemenata, specifičnih hromatskih struktura i crtačkih narativnih tokova. Taj dvodimenzionalni kohabitacioni modul integriše večitu intimističku priču umetnikovog sveta, istraživanje mogućnosti uspostavljanja dijaloga između dobra i zla, i svedočenje o ništavilu na sopstvenoj zemlji, koje ga je ansamblom znakova, akcentovanih ritmičkim prizorima što je odvijaju na granici jave i sna“, navodi u predgovoru kataloga ove izložbe Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština-Gračanica.

Izložbu organizuju Galerija umetnosti Priština i Dom kulture Gračanica.

Održavanje izložbe podržano je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, SG Prištine, Opštine Gračanica, kao i porodice Zorana Furunovića.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.