UNS i DNKiM: Direktor RTK2 suspendovan bez jasnog obrazloženja

uns

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Kosova (RTK) da suspenduje Željka Tvrdišića, direktora RTK2 – kanala na srpskom jeziku.

Upravno odbor ove televizije saopštio je da je nakon detaljne analize emisije vesti emitovane na RTK2, 28. septembra 2023. godine, na predlog generalnog direktora, jednoglasno doneo odluku da suspenduje Tvrdišića na 30 dana.

U saopštenju se dodaje i da će UO RTK izvršiti detaljnu analizu izveštavanja kako bi „identifikovalo sva moguća kršenja profesionalnih standarda i preduzelo odgovarajuće mere da ih ispravi“ i da će „preduzeti i druge disciplinske mere predviđene zakonima i propisima po kojima RTK posluje“.

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić rekao je za sajt UNS-a da nije dobio zvanično obrazloženje Odluke o suspenziji, te da ne može da komentariše taj potez uprave.

Tvrdišić je juče, nakon odluke UO RTK, na Fejsbuku naveo da „nikada, makar stradao, neće cenzurisati sagovornike“.

„Molim žeton analitičare da ne koriste Gugl prevodilac. Obraz je golem kapital“, poručio je Tvrdišić.

UNS i DNKiM sada navode da godinama podsećaju da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Kosova, srpskoj zajednici zagarantovan „jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriju Kosova“.

Sa druge strane, navode da postojeći kablovski kanal na srpskom jeziku RTK2 ne predstavlja niti pravno, niti funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu.

UNS i DNKiM su ukazivali i da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora da ima vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, sedište u Gračanici i da moraju postojati zakonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

Oni takođe navode da je krajem jula 2019. godine v.d. urednik RTK2 Marko Lekić obavestio javnost da sajt RTK2 nije pod kontrolom redakcije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.