Brnabić i Tači iz Belorusije, „početak novog procesa“

Tači i Brnabić Belorusija

Premijerka Srbije Ana Brnabić i kosovski predsednik Hašim Tači, učestvovali su na današnjem sastanku glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije u Belorusiji. Brnabić i Tači učestvuju na pomenutom sastanku na poziv Volfganga Išingera, predsedavajućeg konferencije. I Brnabić i Tači oglasili su se danas saopštenjima za javnost. 

Ni u jednom od saopštenja ne navodi se da li su Brnabić i Tači imali prilike da razgovaraju, ali na osnovu fotografija koje je dostavio kabinet kosovskog predsednika može se videti da su Tači i Brnabić sedeli za istim stolom.

U međuvremenu kako prenosi prištinska Koha, beloruska agencija Belta prenela je vest da su Tači i Brnabić razgovarali o dijalogu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, a više detalja Belte prenela je Beta.

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej preneo je novinarima da su Brnabić i Tači tokom današnjeg susreta u Minsku mnogo puta upotrebili reči dijalog i kompromis.

Minsk je postao mesto za razgovore o rešavanju konflikata, od Nagorno-Karabaha preko istoka Ukrajine do Srbije i Kosova, sadrži izveštaj Belte, uz napomenu da je današnji sastanak predstavnika Beograda i Prištine ocenjen kao početak novog procesa iz Minska.

Kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju ključ je stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i presudan faktor za ekonomsku perspektivu i prosperitet svih građana regiona, poruka je Brnabićeve, navodi se u saopštenju koje je objavila Vlada Srbije. 

Beograd je posvećen pronalaženju kompromisa kroz dijalog. Dodala je da to nije jednostavan proces, a da je dijalog jedini način za uspostavljanje dugoročno održivog rešenja. 

Ona je naglasila da je dijalog „inače težak i komplikovan“, zbog čega „nam je važno da taj proces dodatno ne otežavamo postavljanjem crvenih linija“, podvukavši da „nam je u tom smislu važna podrška Nemačke,“ navodi se u saopštenju. 

Tači i Brnabić Belorusija
Tači i Brnabić za istim stolom obeduju

Nemačka je po dosadašnjim natpisima u medijima, skoro pa usamljena zemlja u odnosu na glasove drugih zapadnih zemalja koja je protiv etničkog razgraničenja, odnosno, podele, odnosno etničke teritorijalne razmene.

S druge strane, u znatno iscrpnijem saopštenju kabineta kosovskog predsednika, Hašima Tačija, koje je dostavljeno medijima, navodi se da Kosovo i Srbija nastoje da postignu konačni mirovni sporazum ali da još uvek ništa nije dogovoreno.

Postizanje sporazuma, kako kaže, između Srbije i Kosova je teško, ali čak i u ovim okolnostima Tači vidi “svetlo na kraju tunela“ zato što su „obe zemlje“, po njegovom sudu, svesne da ne mogu da nastave na isti način kao do danas. Status kvo je neodrživ, sadašnji zamrznuti konflikt štetan je za obe zemlje u svim sferama života, rekao je Tači.

Tači je izjavio i da je “dijalog dobio podršku ali i kritike kako u samim državama tako i u inostranstvu“.

„Glavni cilj dijaloga je postizanje konačnog mirovnog sporazuma o uzajamnom priznavanju i članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama“

„Sporazum mora biti konačni mirovni sporazum koji podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa i pomirenja, između dve države i između dva naroda. Sporazum koji je međunarodno pravno obavezujući. Sveobuhvatni sporazum, što znači uzajamno priznavanje Kosova i Srbije. Bez priznanja, ovaj sporazum ili bilo koji drugi sporazum neće imati značenje. Sporazum mora biti konačan, a ne privremeni,“ izjavio je Tači i naglasio da neće biti granica duž etničkih linija niti razmene stanovništva između zemalja.

Tači je rekao i da je sada pravi trenutak za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije.

Kada Srbija prizna Kosovo, niko ne može biti veći Srbin od Srbije i da nastavlja da ne priznaje Kosovo ili da blokira Kosovo u Savetu bezbednosti

Svoje izlaganje završio je rečima da rukovodstvo, kako Kosova, tako i Srbije, želi mirovni sporazum, EU takođe, i da im je potrebna podrška svih ukoliko žele ovo uspešno da okončaju.

Kabinet Hašima Tačija bio je izdašniji prema medijima i kada su u pitanju fotografije, a na jednoj od njih je prikazano kako obeduje zajedno sa srpskom premijerkom.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.