Valač – od 6. novembra do Brisela

Foto: Ilustracija

Prvo se najavljivao 6. novembar kao dan „zauzimanja“ Valača. Danas je Aleksandar Vučić kazao „od 6. novembra“, te da se „ne zna kada će to biti i da li će to biti“. A „to“  jeste, prema najavama iz Beograda, dolazak kosovskih specijalaca, odnosno akcija kosovskih vlasti za kontrolu najbitnije trafo stanice na Severu.

Za Valač je od prošle godine ipak zadužen KOSTT, ali su radnici u ovoj trafo stanici i dalje na platnom spisku EMS-a. U toku su napori da se dovrši licenciranje EPS-ove ćerka-firme „Elektro Sever“ koja će poslovati u kosovskom sistemu.

Kako KoSSev saznaje, postoji mogućnost da bi do kraja godine u Briselu mogao da usledi razgovor na visokom političkom nivou upravo u vezi sa ovim pitanjem.

„Od 6. novembra, oni mogu bilo kada, to je zbog odnosa operateru KOSTT-u i KEDS-u i tražiće razloge u tobože sada naplati struje za Sever a ne dozvoljavajući nama – kompaniji za distribuciju električne energije. Veoma je komplikovana stvar i oni će to pokušati da iskoriste, siguran sam u nekom trenutku za ostvarenje nekih drugih političkih ciljeva koji nemaju mnogo veze sa energetikom“, kazao je Aleksandar Vučić danas.

Vučić već godinama najavljuje upad i zauzimanje Valača, a u najnovijem talasu to je započeto ubrzo nakon krize u vezi sa tablicama na Severu Kosova, odnosno nakon policijske akcije za sprečavanje šverca 13. oktobra.

„Oni čekaju iz određenog razloga 6. novembar. Misle da će sa Turcima, to vam je priča oko KEDS-a i KoSTT-a što znate samo vi, naši beogradski novinari to ne znaju, niti prate, ali vi razumete. I oni planiraju da zauzimaju Valač u narednom periodu, to bi za nas bile katastrofalno loše vesti, užasne vesti za celokupan naš narod ali nisam siguran da bi to bile mnogo dobre vesti ni za njih“, kazao je srpski predsednik 26. oktobra.

I dok je tada decidno spomenuo 6. novembar, nakon čega su se nadovezali i beogradski mediji sa svojim izveštajima, danas naglašava da se zapravo radi „od 6. novembra“ i da se „ne zna“ kada će to biti i „da li će to biti“.

„Oni su ti koji biraju trenutak, ja ih molim da to ne čine, to je sve što mogu da kažem“, kazao je danas srpski predsednik.

Mediji u Beogradu već danima se bave potencijalnom akcijom kosovskih vlasti u Valaču, uz vezivanje za 6. novembar, a jedno od tumačenja nakon Vučićeve najave, dao je i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

„U Prištini je krajem septembra bilo tumačenje da KOSTT nema više para da plaća i da bi taj rok trebalo da istekne 1. oktobra. Međutim, po odluci koja je usvojena 6. maja u parlamentu u Prištini taj rok ističe 6. novembra“, rekao je Drecun za srpske medije.

Objasnio je da račune srpskih potrošača na Severu trenutno plaća kosovska vlada, te da ona to više neće da čini.

Inače, energetski sistem na Severu Kosova od decembra prošle godine više nije deo kontrolne oblasti srpskog EMS-a. Kosovski prenosni operator za električnu energiju KOSTT preuzeo je upravljanje elektrosistemom i na Severu Kosova. Tada je i prestala mogućnost sprovođenja interne razmene električne energije između JP EPS i KOSTT za potrebe snabdevanja potrošača na KiM. Ipak, radnici u Valaču su i dalje na platnom spisku elektro mreže Srbije.

Očekuje se da bi uskoro mogli da uslede razgovori na političkom nivou između dve delegacije u Briselu a radi postizanja rešenja u vezi sa licenciranjem Elektro severa, saznaje KoSSev.

Vučić je danas prilikom ceremonije obeležavanja početka izgradnje brze saobraćajnice Dunavski koridor, komentarisao i Đilasov intervju za Glas Amerike. O tome opširnije u: Đilas: Srpska lista kriminalna; Vučić: A svi su drugi divni, Đilas unižava Srbiju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.