Ambasada SAD: Više od 100 Avganistanaca sa Kosova otputovalo za Ameriku

Više od 100 migranata iz Avganistana, koji su privremeno boravili na Kosovu, otputovalo je danas ka Sjedinjenim američkim državama, saopštila je ambasada SAD u Prištini.

Zamenica pomoćnika sekretara ambasade SAD na Kosovu, Moli Montgomeri, povodom odlaska ove grupe avganistanskih migranata sa Kosova oglasila se putem Tvitera, gde se zahavalila Kosovu na gostoprimstvu i velikodušnosti.

„Upravo je ovog jutra odleteo četvrti avion sa više od 100 migranata za Ameriku, kako bi tamo započeli novi život. Hvala Kosovu na gostoprimstvu i velikodušnosti“, navodi se u objavi ambasade SAD na Tviteru.

Podsetimo, prethodna grupa od 141 avganistanskog državljanina – 30% od ukupnog broja migranata na Kosovu otišlo je za Ameriku 21. oktobra.

Tada se otpravnik poslova Ambasade SAD na Kosovu, Nikolas Đakobi na gostoprimstvu zahvalio, takođe putem Tvitera, kosovskoj predsednici Vjosi Osmani.

Kosovske vlasti prihvatile su avgusta meseca poziv SAD da privremeno smeste izbeglice iz Avganistana nakon preuzimanja vlasti od strane Talibana u ovoj državi.

Od tada je na Kosovo stiglo više stotina migranata u više grupa, a kosovska vlada saopštila je tada da će biti privremeni domaćin za oko 2.000 Avganistanaca, koji su u svojoj zemlji radili sa SAD i NATO snagama ili drugim međunarodnim organizacijama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.