V.Dečani demantuju navode poslanice LVV da manastir kupuje imovinu „kako se ne bi naselili Albanci“

FOTO: KoSSev

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje, Fatmire Muljhadža Kolčaku (Mulhaxha Kollçaku), oglasila se ove nedelje tvrdeći da manastir Visoki Dečani navodno kupuje zemlju od Srba u Goraždevcu. Lažne i zlonamerne tvrdnje – usledio je demant manastira, iz kojeg ujedno poručuju da je reč o navodima koji imaju za cilj da izazovu etničko i versko neprijateljstvo.

Fatmire Muljhadža Kolčaku oglasila se još u ponedeljak objavom na Fejsbuku, tvrdeći da Manastir Visoki Dečani navodno proširuje svoje imanje.

Kaže da su je o tome informisali meštani okolnih sela.

„Iz razgovora i kontakata sa meštanima okolnih sela, shvatila sam da u poslednje vreme Srpska pravoslavna crkva, odnosno manastir Dečani, kupuje imanja – kuće i nekretnine – od lokalnih Srba u Goraždecu“, poručila je.

Zaključuje da se to „verovatno“ radi kako bi se „osiguralo da područje ne bude naseljeno Albancima“.

„Manastir Dečani, s jedne strane, insistira na preuzimanju javne imovine, sa druge strane, kupuje privatnu imovinu“, dodaje ova poslanica Samoopredeljenja.

Ujedno postavlja pitanja – „čemu opsesija Manastira zemljom? Kao verska institucija, zar ne bi trebalo da ima drugačiju misiju?“

O navodima poslanice Samoopredeljenja još u ponedeljak je izvestilo više prištinskih medija, među kojima su Zeri, Bota Sot, Dukađini.

V.Dečani: Lažne i zlonamerne tvrdnje

Komentarišući upravo medijske navode, danas se oglasio manastir Visoki Dečani, navodeći da je reč o dezinformacijama koje šire članovi Samoopredeljenja.

„Pogrešno tvrde da manastir Visoki Dečani kupuje imovinu od Srba u susednim selima ‘sa političkom agendom’“, dodaju iz manastira.

Moramo razjasniti i obavestiti javnost da su ove tvrdnje potpuno lažne i zlonamerne

Dalje navode da manastir nema nameru, kao i da ne poseduje sredstva kako bi kupovao imovinu, „posebno u kontekstu u kojem kosovske vlasti, uprkos sudskim presudama, ne priznaju vlastitu manastirsku imovinu“.

Preciziraju da se manastir isključivo angažovao kako bi pomogao jednoj srpskoj porodici, koja nije imala gde da živi, kako bi kupila kuću, i to još pre nekoliko godina.

„Međutim, manastir ne koristi ovu imovinu, niti stiče bilo kakvu imovinu u ovdašnjim selima. Ova činjenica se lako može proveriti kroz katastarsku evidenciju“, precizirali su.

Naglašavaju da je reč o obmanjujućim izjavama političkih krugova Albanaca sa Kosova koje imaju za cilj da „izazovu etničko i versko neprijateljstvo i šire dezinformacije“.

Osuđuju ovakve poteze, te navode da je Manastir posećen negovanju harmonije i razumevanja među svim zajednicama.

Apeluju i na medije koji izveštavaju na albanskom da kontaktiraju manastir kako bi proverili sve inforomacije koje se tiču Visokih Dečana.

„Verujemo da je to temelj profesionalnog novinarstva“, konstatovali su.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.