"Uzbuna u Italiji zbog 'Balkanske brigade'"

Italijanske vlasti i službe bezbednosti dale su znak za uzbunu zbog nove opasnosti – "Balkanske brigade", pretnje terorista sa Albanije i Kosova, piše "Stampa". 

Kako se navodi, utvrđeno je da "opasnosti od terorizma ne vreba samo iz Libije i Sirije, već se novi teroristički front protiv Italije otvorio na istoku".

"Stampa" se tu poziva na izvore italijanskih bezbednosnih službi i KFOR-a na Kosovu, gde, prema podacima NATO snaga, ima preko 900 islamističkih terorista.

Torinski dnevnik ukazuje na to da se "malo zna, ali eksplozija džihadističkog žara među albanski govorećim stanovništvom veoma brine evropske, američke i bliskoistočne antiterorističke službe":

"Mreže albanskih džihadista, čije su vođe harizmatični imami, vrbuju pristalice u albanskoj dijaspori u Evropi, uključujući Italiju."

A, piše "Stampa", "sa Kosova potiče, srazmerno stanovništvu, najveći broj stranih džihadista iz Evrope koji se bore u Siriji i džihadisti Albanci zauzimaju visoke položaje među borbenim formacijama vođe terorističke Islamske države Sirije i Iraka – kalifa Al Bagdadija."

Italijanski list ukazuje na to da je i sam premijer vlade u Rimu, Mateo Renzi, rekao da je zazvonilo na uzbunu zbog opasnosti "balkanskog džihadizma", ali su i jordanske službe bezbednosti upozorile da "je Jordan jedna od najviše zabrinutih zemalja zbog izrastanja fronta džihadista Kosovo-Albanija".

"Mreža džamija i ekstremističkih imama u Albaniji veoma brine našu zemlju, a najveći broj evropskih džihadista je prošao preko Prištine i Tirane," dodaje "Stampa", ukazujući na činjenicu da su italijanske vlasti od januara do decembra 2015. godine proterale 65 imigranata, ilegalaca, ili lica s dozvolom boravka, pošto je utvrđeno da su u sprezi s teroristima.

"Tih 65 muškaraca i žena su pripremali atentate i koristili našu zemlju kao operativnu bazu za sejanje terora u Evropi," dodaje se.

Neki od njih su, kazuju podaci italijanskih obaveštajaca, bili "usamljeni vukovi…za razliku od dobro uhodanih i ideologijom islama zadojenih klanova koji se šire Balkanom, gde vehabijski islam prodire svakodnevno snažno i zabrinjavajuće".

"Balkanska ruta islamista ima snažne veze s Italijom i direktno stiže u našu kuću, a naše antiterorističke snage pomno prate krugove balkanskih fundamentalista, svesni koliko su oni operativno opasni," objašnjava Stampa i prenosi upozorenje rimskih vlasti da su "stvari otišle toliko daleko da se strahuje da je Albanija postala ono što je Belgija za Francusku: uporište s jatacima i logistikom, odakle se planiraju napadi."

Iako je, kako ukazuje torinski list, islam na jugoistoku Evrope ranije smatran umerenim – pad komunizma i sukobi su otvorili put prodoru vehabističke indoktrinacije i velike količine novca iz Saudijske Arabije, Katara i još nekih zemalja Zaliva.

"Nove generacije balkanskih imama su obučene uz stipendije i školovanje u fundamentalističkim centrima na arabijskom poluostrvu, pa su oni po povratku došli i u nove džamije izgrađene parama zemalja Zaliva (100 džamija je za deset godina izgrađeno samo na malom Kosovu), odakle su širili svoj vehabistički otrov," kaže se u tekstu "Stampe".

"Dvadeset godina kasnije, regrutovanje i odlazak džihadista u Siriju je izneo na videlo taj proces, stranih boraca albanskog življa, koji ratuju u redovima Islamske države, ili Džabhat al Nusre, ima preko hiljadu (KFOR navodi da ih je 900 s Kosova, 150 iz Albanije, a pedesetak iz redova albanske manjine u Makedoniji".

"Stampa" prenosi i saznanja evropskih i američkih obaveštajnih službi da su mreže tih džihadista "veoma savremeno opremljene, često tesno povezane s moćnim domaćim organizovanim kriminalom".

"To su operativno spremne lokalne ćelije, dobro snabdevene novcem i oružjem, sa snažnim porodičnim vezama, što prodor unutar njih čini veoma teškim," piše list.

"Domaće snage reda i bezbednosti, često bez sredstava i na udaru optužbi za korupciju, čine ono što mogu, a tu je Albanija znatno delotvornija od Kosova i Makedonije," zaključuje "Stampa".

B92/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.