Monasi Visokih Dečana, Delije i Srbi za Srbe nabavljaju video nadzor za Goraždevac

Nakon poslednjeg napada 7. decembra na najveće metohijsko srpsko selo Goraždevac, pokrenuta je inicijativa za obezbeđivanje video nadzora uz glavne saobraćajnice na prilazima ovom selu. Zahtev i apele za postavljanje kamera su meštani iz više srpskih sela na jugu Kosova do sada upućivali na razne adrese, ali bez uspeha. Najkonkretniju akciju preduzeli su monasi Visokih Dečana u saradnji sa Delijama i humanitarnom organizacijom "Srbi za Srbe" u kojoj traže pomoć i svih onih koji su u prilici i voljni da pomognu svojim prilozima.

"Zbog učestalih provokacija i oružanih noćnih napada na srpsko selo Goraždevac pored Peći, naši monasi su, u dogovoru sa predstavnicima sela, pokrenuli inicijativu za prikupljanje sredstava za postavljanje kvalitetnog sistema video nadzora na glavnim saobraćajnicama u Goraždevcu. Ideju su podržali navijači Zvezde – 'Delije' i Humanitarna organizacija 'Srbi za Srbe' i već su preko svojih prijatelja počeli da prikupljaju sredstva za ostvarenje projekta video nadzora," navode iz manastira na svojoj Fejsbuk stranici.

Oglasio se Brisel: Han osudio pucnjavu na srpske kuće u Goraždevcu, zajedno sa predsednicima privrednih komora Kosova i Srbije

Vlada Kosova večeras osudila "incidente" u Goraždevcu

Fond za humanitarno pravo Kosova: Ogorčeni zbog oružanog napada na Srbe u Goraždevcu, traže hitno rasvetljavanje​

Goraždevac u magli: "Tata, napali su selo"

Na Goraždevac pucano pancirnim mecima: "Političari u Prištini lično odgovorni za bezbednost Srba"

Iz manastira pozivaju sve one koji su u mogućnosti – da svojim prilozima pomognu čitavu akciju.

"Ovaj projekat je važan za bezbednost i opstanak jedine veće srpske zajednice na području Peći," naglasili su na kraju poziva.Dinarski manastirski račun je 285-2295090000013-91 (sa napomenom za video nadzor) a sve druge potrebne informacije u vezi sa projektom video nadzora i načinom uplate na devizni račun mogu se dobiti kod monaha Isaije na imejl adresu: isaijadecani@gmail.comNa najveće srpsko selo Goraždevac u Metohiji, pre nepunih mesec dana, pucano je tzv. pancirnim mecima – na kuću meštanina Saše Petrovića i na spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Goraždevcu, kao i deci stradaloj u terorističkom napadu u Bistrici avgusta 2003, a zapaljen je i auto drugog meštanina Srboljuba Kolašinca, da bi potom, selo ostalo i bez struje. 

U Goraždevcu se gotovo isti incident dogodio i 9. jula prošle godine, kada je pucano na parkirano vozilo beogradskih registarskih tablica. Iste večeri nepoznate osobe polile su benzinom i pokušale da zapale spomenik.

Goraždevac je u i prošlosti bio meta više teških napada i incidenata, od kojih je najteži bio 2003, kada je ubijeno dvoje srpske dece rafalom iz automatskog oružja, a četvoro ranjeno, dok su se na letnjem raspustu kupala u seoskoj reci Bistrici.

Srpski ministri u kosovskoj vladi tvrdili su, nakon što se dogodio poslednji napad u decembru, da su od početka prošle godine upravo "ukazivali na manjkavosti i probleme" u vezi sa obezbeđivanjem sigurnosti u srpskim sredinama na KiM-u, uključujući i Goraždevac, te imali i konkretne zahteve – veći broj srpskih pripadnika Kosovske policije, postavljanje video nadzora, ali i da nijedan od tih zahteva, uprkos, kako su rekli, obećanjima, nije ispunjen. 

Goraždevac je jedno od retkih sela Srba u Metohiji i pećkoj opštini koje je opstalo nakon '99 godine. Po kazivanju meštana sa kojima je naša ekipa razgovarala nakon poslednjeg napada, u selu je od 230 kuća danas 70 prazno, iz kojih su se Goreždavčani odselili za centralnu Srbiju, a povratnici su mahom stara lica. Nekada veoma bogato selo, danas, od 1.380 hektara imanja, meštani takođe tvrde, obrađuje se samo 300, a poseban problem za njih predstavlja to što su Albanci uzurpirali livade i seku šume. U policijskoj stanici rade svega tri srpska policajca Kosovske policije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.