Mustafa: ZSO će biti formirana bez novih pregovora

Premijer Kosova Isa Mustafa kaže da će ZSO biti formirana i da će primedbe iznete u presudi Ustavog suda biti poštovane prilikom izrade Statuta te zajednice.
 
Osim toga, on je naveo da o tome neče biti novih pregovora.
 
"To što je rekao Ustavni sud se odnosi na Statut (Asocijacije-Zajednice), pošto je Ustavni sud rekao da se Asocijacija može formirati. Nema nikakve sumnje da se Asocijacija treba formirati i da to treba da bude u skladu sa Evropskom poveljom lokalne samouprave i da treba imati u vidu sve odredbe Ustava Kosova. U procesu izrade Statusa obratićemo pažnju da sve bude u skladu sa Ustavom. Neće biti dijaloga ili ponovnih pregovora oko Sporazuma", rekao je Mustafa 
 
Upitan da protumači stav opozicije da su Vlada i premijer potpisali sporazum koji je u suprotnosti sa ustavom i zahtev opozicija da se održe vanredni izbori, kosovski premijer je rekao da novih izbora neće biti do 2018. godine. 
 
"Izbora neće biti do 2018. godine i Sporazum nije u suprotnosti sa Ustavom. Ustavni sud je konstatovao da neke tačke sporazuma nisu u punoj saglasnosti sa duhom Ustava i mi čemo to imati u vidu u narednim koracima formiranja Asocijacije, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom", rekao je Mustafa. 
 
On je ocenio da sporazum o Zajednici srpskih opština nije pravni akt, več je to statut te zajednice i dodao da će u izradi statuta imati u vidu sve sugestije Ustavnog suda. 
 
Kosovski premijer je rekao da će poštovati koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova i da će Hašim Tači biti izabran za predsednika Kosova. 
 
"Ima glasova protiv, ali je to ograničeni broj poslanika iz poslaničke grupe DSK, međutim oni ne dovode u pitanje izbor gospodina Tačija za predsednika Kosova", kazao je Mustafa. 
 
Kosovski premijer je ocenio da je koalicija između DPK i DSK održiva, da je bilo manjih nesuglasica ali da nije bilo ozbiljnih neslaganja koje mogu da štete koaliciji ili da dovedu do njenog prekida.
B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.