Nove blokade na 50 lokacija u Srbiji

Pokret Ekološki ustanak i oko 40 drugih organizacija za manje od pola sata organizovaće novu blokadu puteva na 50 lokacija širom Srbije, od 14 do 15 časova. Blokade je sada preuzeo Ekološki ustanak, s obzirom na to da je Savo Manojlović potvrdio da nakon što su dva zahteva sa kojima je Kreni-Promeni pre dve nedelje izašao sa pozivom na proteste – i formalno prihvaćena, oni neće danas blokirati, ali da podržavaju učesnike protesta, pratiće pomno situaciju u vezi sa Rio Tintom, a uskoro će izaći i sa novim akcijama. Sa druge strane, kako kaže aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, protesti će trajati sve dok se kompanija Rio Tinto ne izbriše iz prostornog plana Loznice.

Vučić ispunio sve zahteve protesta: Izašao sam u susret narodu, ne političarima

Danas protesti širom Srbije: „Srbija nije na prodaju! Marš sa Drine!“

Šarović sa svojim pokretom blokirao Merdare: Za Kosovo i Metohiju, protiv Rio Tinta

Raspisan referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar

Blokade će se, kako prenosi Nova.rs, održati na 50 lokacija širom Srbije. U isto ili približno vreme održaće se i na nekoliko lokacija u dijaspori – U Berlinu kod Branderburške kapije, u Njujorku, kod sedišta UN, u Londonu ispred glavnog sedišta kompanije „Rio Tinto“, u Pragu ispred ambasade Republike Srbije i Vašingtonu ispred Bele kuće.

Kako javlja TV N1, u toku je okupljanje za blokadu mosta Gazela. Za sada nema pojačanog prisustva policije. Ipak glavna vest je da na ovom skupu neće, kako je ranije bilo najavljeno, govoriti aktivista iz Šapca Dragan Milovanović Crni, momak koji je zaustavio kombinjerku koja se kretala uprkos učesnicima protesta koji su se našli ispred vozila, i koji je primenio fizičku silu i istukao vozača da bi se zaustavio.

Milovanović je, javlja N1, kazao da neće doći u Beograd pošto je od jutros primio veliki broj pretnji i pod velikim je pritiskom.

Nova S javlja da su policijske ekipe u Aranđelovcu blokirale prilaz lokaciji koja je previđena za okupljanje demonstranata na današnjem ekološkom protestu.

I beogradski advokati podržali su demonstrante Ekološkog ustanka i najavili da će im se pridružiti u današnjoj jednočasovnoj blokadi autoputa. Oni su se okupili da bi pružili profesionalnu podršku demonstrantima ukoliko dođe do represije ili drugih vidova maltretiranja, ali i da podrže građane koji se bune protiv rudnika koje kopaju kompanije Dandi i Rio Tinto.

Pratite uživo prenos sa portala Nova S, TV N1 i Srbin info, koji uživo prenose proteste.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.