Danas protesti širom Srbije: „Srbija nije na prodaju! Marš sa Drine!“

Na za sada 53 lokacije širom Srbije danas se organizuju dvosatne blokade puteva od 14 do 16 časova. Aktivisti, pre svega ekološki, ali i svi oni koji su nezadovoljni stanjem u Srbiji zahtevaju povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Protesti „Srbija nije na prodaju“ registrovani su na aplikaciji Peticija.org.

Aktivisti pokreta „Kreni-promeni“ prethodno su uručili početkom nedelje predsedniku Srbije uslove pod kojima bi obustavili blokade puteva. A peticiju „STOP rudniku litijuma! Rio Tinto – Marš sa Drine!“, potpisalo je do sada 285.558 ljudi.

U znak protesta zbog dva zakona – o referendumu i eksproprijaciji, više hiljada građana blokiralo je u prošlu subotu glavne saobraćajnice na više lokacija u Srbiji, a prethodno se protiv izmena zakona protestovalo i ispred parlamenta u Beogradu. Tada je i više incidenata zabeleženo, a najozbiljnije je bilo u Šapcu, kada se pred kraj jednosatne blokade policija povukla a umesto nje naišla kombinjerka, i grupa mladića sa palicama i čekićima, u nameri da raščiste put za pristalice SNS koje su išle u Beograd na kongres stranke.

U centru protesta je pre svega pokret protiv kompanije Rio Tinto, odnosno namere da započne sa iskopavanjem jadra u Podrinju.

„Podrška projektu Jadar od strane EU u ovom momentu je skandalozna. Mi nismo kolonija. Rio Tinto ili bilo koju drugu tretiraćemo kao okupatora. Bilo koga ko podržava ovaj projekat kao saradnika okupatora. Vidimo se sutra u 14h“, poručio je Savo Manojlović, koji predvodi pokret Kreni-Promeni.

„Protesti za sve. Levičari kojima smetaju desničari neka naprave blokadu na drugoj lokaciji. Vernici koji neće sa ateistima isto. Vakseri i antivakseri – isto. Ne postoji Prva i Druga Srbija, u subotu će postojati samo jedna – Ujedinjena i SLOBODNA Srbija. Posle se delite“, jedna je od glavnih poruka Sava Manojlovića proteklih dana.

Akcije blokade najavilo je nekoliko ekoloških udruženja, a predvode je pre svega organizacije „Kreni promeni“ i „Ekološki ustanak“. Prethodna blokada puteva trajala je uglavnom sat vremena, danas t treba da traje dva sata.

I dok policija nije odobrila akciju, ministar policije Aleksandar Vulin kazao je da će policija „morati da primeni nasilje“. Uoči samih protesta, srpski predsednik Aleksandar Vučić je sinoć saopštio da ide u Brezjak, Gornje, Donje Nedeljice, Draginjac da „razgovara sa narodnom“. Poseta će se odigrati skoro istovremeno sa najavljenim protestnim blokadama širom Srbije.

Kasno sinoć Savo Manojlović je saopštio da su meštani ovih mesta iz pokreta “Ne damo Jadar” odbili da se sastanu sa predsednikom koji sutra dolazi. I pojedini mediji su potom dali više navodnih detalja o tome na koji su se način vršile pripreme juče za današnju posetu.

Prorežimski mediji u Srbiji o ovim događajima ili ne izveštavaju, ili pre svega iznose stav vlasti koja brani Rio Tinto, odnosno otvaranje rudnika jadarita , dok organizatore i učesnike protesta optužuju da rade protiv interesa Srbije, da su „zgubidani“, „huligani“ i „fašisti“.
Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.