Raspisan referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije za 16. januar 2022. godine. Prethodno su poslanici usvojili predlog za promenu Ustava i raspisivanje referenduma, javlja TV N1.

„Pripala mi je čast da potpišem odluku za referendum koji će biti održan 16. januara, od 7 do 20h, a pitanje će glasiti „da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“, rekao je Dačić, nakon što je potpisao dokument.

Zbog svih laži koje se objavljuju poslednjih meseci, želim da kažem da referendum nema nikakve veze sa pitanjem preambule, naš stav je potpuno jasan – KiM je sastavni deo Srbije, a ni sa drugim raznim pitanjima koja se politizuju u poslednje vreme, i koriste za brutalno kršenje zakona i Ustava, kad je reč o protestima i blokadama saobraćajnica, i isključivo se tiče pravosuđa i vladavine prava, naveo je predsednik Skupštine.

Pozivamo sve građane da izađu na referendum, smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Skupštine i da će to biti jedan veliki korak napred i na putu Srbije ka EU i što se tiče reformi koje se provode u Srbiji, rekao je Dačić.

Želim Srbiji da pobedi na referendumu – da uradimo sve što je u interesu Srbije, rekao je i zahvalio poslanicima koji su glasali. Ova odluka je doneta dvotrećinskom većinom i samim tim ima veliku političku snagu, dodao je.

„Želeo bih da kažem da način promene Ustava, odnosno pitanje koja je većina dovoljna za uspeh referenduma, nije pitanje kojim smo se mi bavili, to je Vlada Vojislava Koštunice i Borisa Tadić predložila 2006. godine, predložila novi Ustav, u želji da raskine sa Miloševićevim vremenom, kada je bila potrebna većina od više od 50 odsto, i to na način da je za neka pitanja, odeljke neophodna većina izašlih, naglasio je Dačić i dodao da je „to ovoga puta tako“.

„To nema nikakve veze sa ovim sazivom Skupštine, već sa 2006 godinom i Vladom Borisa Tadića i Vojislava Koštunice“, naveo je predsednik Skupštine.

Sa 193 glasa za i tri protiv poslanici Skupštine Srbije prethodno su usvojili Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava čije usvajanje omogućava promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa.

KoSSev: Pre raspisivanja referenduma, prošle nedelje su, uprkos snažnom protivljenju dela javnosti, u skupštini Srbije izglasani Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakon o eksproprijaciji. 

Glavna karakteristika Zakona o referendumu je ukidanje cenzusa od polovine upisanih birača u birački spisak za uspešno sproveden referendum. Sa njegovom primenom, više neće postojati obavezan minimum kada je reč o broju glasača da bi odluka bila važeća. Ovaj zakon probudio je veliku zabrinutost u delu stručne javnosti koja govori o mogućoj zloupotrebi volje građana, a neretki su i oni koji ga povezuju sa pitanjem rešavanja Kosova. Vlast negira ovakve tvrdnje, kao i Dačić večeras.

Pitali smo naše čitaoce preko društvenih mreža šta oni kažu kada je u pitanju Zakon o referendumu. Velika većina smatra da zakon ima veze sa Kosovom, odnosno Rio Tintom ili makar samo sa Kosovom, tj. samo sa Rio Tintom. Svega petina smatra da zakon nema veze sa ovim temama.

Podsetite se u:

Anketa o Zakonu o referendumu: Većina smatra da ima veze sa Kosovom i Rio Tintom

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.