Manojlović objasnio zašto mu je stalo da održi svoju reč i da sutra ne blokira autoputeve

Foto: Fejsbuk/Kreni-promeni

Skupština Srbije jednoglasno je usvojila Predlog Zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Od 193 prisutna poslanika, 193 su glasala „za“. Poslanici su jednoglasno odlučili i da ovaj zakon stupi na snagu dan od usvajanja. 

Upravo je to bio jedan od dva zahteva hiljade demonstranata, koji su protekle dve nedelje protestvovali širom Srbije i blokirali autoputeve.

Predsednik Srbije potvrdio je ove nedelje da neće potpisati Zakon o eksproprijaciji, a da će se Zakon o referendumu izmeniti.

Savo Manojlović, glavni organizator blokada autoputeva, potvrdio je da će održati svoju reč i da sada kada su oba zahteva ispunjena, neće sutra blokirati autoputeve sa svojim pokretom „Kreni – promeni“.

Mladi pravnik i aktivista rođen je u Prištini, gde je završio osnovnu školu i živeo do 1999. godine.

„Ljudi mi često na društvenim mrežama i uživo govore kako moramo nastaviti s blokadama. Jako mi je važno da objasnim zašto ne mogu da pogazim sopstvenu reč“, kazao je Manojlović u svom najnovijem obraćanju javnosti. 

Objasnio je da pripada trećoj generaciji porodice koja je proterivana sa Kosova.

Ono što je obeležilo njegovo odrastanje i uticalo na vrednosni sistem, jeste predanje oca i strica o tome da je život njegovom pradedi i njegovoj porodici, koja se našla na listi za odstrel albanskih nacista u Drugom svetskom ratu, spasio Albanac koji je dao besu.

„Ovu priču, koju sam često slušao od oca i strica, ukorenila je u meni ideju da je cela porodica preživela, a ja dobio šansu da se rodim i živim, samo, jer je jedan čovek držao reč“, kazao je. 

Za razliku od Manojlovića, više drugih pokreta, ali i opozicionih političara, najavilo je da će nastaviti sa protestima i da će takođe sutra blokirati autoput.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.