Šarović sa svojim pokretom blokirao Merdare: Za Kosovo i Metohiju, protiv Rio Tinta

Vest je ažurirana

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav, blokiralo je danas u podne prelaz Merdare. Počinje blokada puteva širom Srbije. Uživo program pratite u linku TV N1 ispod. 

„Tačno u 12 blokirali smo administrativni prelaz Merdare! Ne damo Kosovo i Metohiju! Rio Tinto marš iz Srbije! Dole zakoni o eksproprijaciji i referendumu! Vučiću odlazi!!!“, poručio je na svom Tviter nalogu Nemanja Šarović, vođa ovog pokreta.

Šarović je rekao agenciji Beta da su građani blokirali administrativni prelaz Merdare zbog usvajanja zakona o referendumu i eksproprijaciji i dolaska Rio Tinta, ali i zbog politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Kosovu i Metohiji i sprovođenja briselskih sporazuma.

„Albanci prave tzv. Veliku Albaniju, a naša vlast uporno ćuti. Već nedelju dana je prošlo od kada su ukinuti granični prelazi između Albanije i Kosova, dok je na prelazima između Kosova i centralne Srbije napravljena prava granica“, rekao je Šarović.

Dodao je da su građani na Merdaru blokirali saobraćaj u oba pravca i da će protesti trajati sve dok Aleksandar Vučić ne ode s vlasti.

Građani okupljeni na prelazu Merdare nose transparente na kojima piše „Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka“, „Mali šengen-Velika Albanija“.

U međuvremenu Šarović se oglasio uz fotografije i porukom da su potom blokirali i magistralni put Niš – Priština.

S druge strane, tokom višesatnog specijalnog programa na TV Pink protiv najavljenih protesta, gde se smenjuju gosti u studiju, sve vreme se poručuje između ostalih poruka, i to da se protestima „šteta pravi“ Srbima na Kosovu i Metohiji, te drugim zemljama van Srbije.

Na preko 50 lokacija širom Srbije danas se organizuju dvosatne blokade puteva od 14 do 16 časova. Aktivisti, pre svega ekološki, ali i svi oni koji su nezadovoljni stanjem u Srbiji zahtevaju povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Protesti „Srbija nije na prodaju“ registrovani su na aplikaciji Peticija.org.

O protestima detaljnije u: Danas protesti širom Srbije: „Srbija nije na prodaju! Marš sa Drine!“

TV N1 dobila pretnje, Safe Journalists reaguje, policija upozorava i novinare da ne idu na blokade, NUNS zabrinut

Kako je Šarović opisao Vučića sa kojim je bio nekada u Srpskoj radikalnoj stranci pogledajte u nedavnom gostovanju na Nova S, od 10. min:

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.