Upravljački tim sa Jevtićem: ZSO da ima ključnu ulogu u izgradnji povratničkih naselja i stambenih jedinica

Zajednica srpskih opština bi trebalo da ima klјučnu ulogu kada je reč o izradi, odobravanju i realizaciji projekata izgradnje naselјa i stambenih jedinica za povratnike. Takođe, trebalo bi da ima mogućnost da sarađuje i pruža pomoć povratničkim naseljima koja se nalaze van Zajednice – zaključeno je na današnjem sastanku Upravljačkog tima i ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi u ostavci, Dalibora Jevtića.

„Na sastanku je bilo reči o ostvarenom stepenu povratka raselјenih Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovo i Metohiju i konstatovano da bi angažovanjem ZSO mogli biti stvoreni bolјi uslovi za održiv povratak,“ dodaje se u saopštenju.

Jedan od ciljeva buduće ZSO, prema sporazumu postignutom 2015., trebalo bi da bude:

„Usvajanje mera za poboljšanje lokalnih uslova za život povratnika na Kosovo“

Članovi Upravlјačkog tima istakli su i da će se temi povratka dati „prioritetan značaj“, a s obzirom na to da je jedan od cilјeva ZSO, kako se navodi, „prema dogovorima postignutim u Briselu, usvajanje mera radi pobolјšanja uslova života povratnika“.

Zajednica srpskih opština bi takođe morala da bude „sagovornik“ međunarodnih organizacija u oblasti povratka raselјenih na teritoriju Zajednice, dodaje se.

Pitanje povratka je posebno juče u javnosti bilo aktuelno, a usled obeležavanja Svetskog dana izbeglica, kada su iz Kancelarije za KiM podsetili na izgradnju upravo jednog povratničkog naselja – „Sunčana dolina“.

Projekat Sunčana dolina nalazi se na Malom Zvečanu, u opštini Zvečan. Predstavljen je 2016., kada je i najavljeno da bi radovi trebalo da budu završeni za godinu i po dana, odnosno „za oko dve godine“, kako je kasnije naveo direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić za KoSSev.

Pitanje izbeglica ponovo se aktuelizovalo usled teksta prištinske Kohe o tome da je Jevtić juče saopštio da je oko 200.000 raseljenih Srba sa Kosova, a da te navode demantuje kancelarija UNHCR na Kosovu.

„Međunarodne organizacije čiji je posao da olakšaju povratak interno raselјenih lica sa Kosova i Metohije na njihova predratna ognjišta zakazale su u svakom smislu, i nema te falsifikovane statistike i metodologije kojom se ta činjenica može prikriti“ – naveli su iz Kancelarije za KiM, u reakciji na informacije iz prištinskih medija.

Današnji sastanak Upravljačkog tima jedan je u nizu od kako je i „reaktiviran“. Istovremeno sa sastancima, iz Prištine ponavljaju ranije poruke o tome da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

Iako još uvek u javnosti nema konkretnih podataka o tome dokle se stiglo sa izradom statuta, očekuje se da ovaj tim izradu završi avgusta.

Koordinatorka tima, Vinka Radosavljević, u ranijoj izjavi za KoSSev istakla je da je tim „sa velikom odgovornošću“ pristupio procesu izrade nacrta Statuta ZSO, podsetivši da se radi o nezavisnom telu, kojem je, kako je navela – „mandat poverila Evropska unija“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.