Komandant KFOR-a posetio Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, razgovarao sa studentima

Komandant KFOR-a, general Salvatore Kuoči, po prvi put od svog imenovanja sastao se sa srpskim studentima i to na Severu Kosova. Razgovarali su u zgradi rektorata Prištinskog univerziteta u Severnoj Mitrovici. Najveći deo razgovora bio je zatvoren za medije. U drugom delu, kojem su mediji mogli da prisustvuju, Kuoči je poručio da je „dosta optimističan“, kao i da je vreme ratovanja „definitivno završeno“.

Odgovarajući na pitanje novinara da li KFOR može da garantuje da će sa trenutnim brojem vojnika (preko 4.000, prim. red.) na Kosovu eventualno sprečiti ono što nije mogao 2004. sa oko 50.000 vojnika, Kuoči je odgovorio:

„KFOR je ovde da bi osigurao mirno okruženje i mi ćemo pokušati da uradimo to na najbolji mogući način…Nije neophodno da imamo veliki broj vojnika na terenu, zato što je situacija bolja,“ poručio je Kuoči pred studentima, odgovarajući na pitanje novinara.

Podsetimo, krajem maja „Večernje novosti“ objavile su tekst sa najavom da vlasti u Prištini „uz pomoć“ upravo „saveznika iz NATO“ pripremaju „upad na prelaze Jarinje i Brnjak.

Na upad na Sever u više navrata je upozoravao i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Kuoči, pak, računa na rezervne snage u slučaju potrebe, te podseća da 27 zemalja doprinosi KFOR-u:

„Ali u slučaju da je to neophodno, mi možemo da računamo na to da imamo rezervne snage i na našu opredeljenost da se nosimo sa situacijom.“

Ovaj general ipak je iskazao svoj optimizam dodajući da je „vreme ratovanja završeno definitivno“.

„Razmatramo kako da gradimo mir. Mislim da region zaslužuje da se vrati na period od pre 20 godina,“ naglasio je Kuoči.

„Mislim da je pravi izazov i napor svih, Beograda i Prištine – da moraju da razmišljaju kako da se brinu o budućnosti, jer ovo je izazov koji ih može sprečiti da budu deo međunarodne zajednice i može da utiče na ekonomski razvoj na ovom području, bitno je da na kraju dana nađemo rešenje za narod koji živi ovde,“ ocenio je takođe.

Odgovarajući na pitanja novinara o izmenjenom mandatu EULEX-a, Kuoči je objasnio da će ova misije nastaviti da izvodi svoje dužnosti u sklopu druge linije odgovora, te da je brojnost „snaga koje su locirane da reaguju kao druga linija odgovora isti kao i ranije“.

KFOR će nastaviti da ima isto brojno stanje do kraja ove i sledeće godine, tako da se ništa ne menja kod KFOR-a, dodao je.

Na pitanje novinara koji je najveći izazov sa kojim se suočava KFOR u ovom trenutku, Kuoči je ovako odgovorio:

„Pravi izazov je da imamo mlade ljude koji su spremni da prate situaciju i da prepoznaju šta se dešava, ali je bitno da se omladina posveti u izgradnji bolje budućnosti, da vi preuzmete ovaj izazov na sebe.“

Za komandanta KFOR-a je upravo to, kako je sam rekao razlog da razgovara sa studentima u Kosovskoj Mitrovici ali i „istinski izazov“.

„To je izazov sa kojim se mi suočavamo, ali takođe to je izazov sa kojim vi morate da se suočite kao budućnost ove zemlje i ovog regiona,“ dodao je.

Poruke sa sastanka prenosi i rektor, prof. dr Rade Grbić, odnosno „želju“:

„…Da KFOR u sklopu svog mandata koji ima na KiM obezbedi bezbednost i slobodu kretanja svim našim studentima njihovim rođacima i prijateljima“.

Upravo je sloboda kretanja, odnosno, bezbedan dolazak na univerzitet jedan od osnovnih preduslova za normalno funkcionisanje srpskog univerziteta, ocenjuje Grbić.

Deo razgovora koji je bio zatvoren za javnost medijima je preneo predstavnik studenata koji je i odbornik u SO Severna Mitrovica, Nemanja Biševac.

Zadovoljni su, kaže, razgovorom sa generalom Kuočijem. Upravo su sloboda kretanja i bezbednost ono što su mitrovički studenti predočili generalu kao  najveće probleme.

Naveo je i da su dobili „odgovore sa kojima su zadovoljni“ i „ohrabrenje od generala da će pomoći neke buduće akcije“, naročito kada su u pitanju posete srpskim manastirima i crkvama širom Kosova.

KFOR je na Kosovu od 1999. godine i trenutno ima preko 4.000 pripadnika na terenu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.