Upravljački tim i prosveta: Strateški važno povezati škole sa „odgovarajućim ustanovama van teritorije buduće Zajednice“

 

Predstavnici obrazovnog sistema naglasili su, tokom sastanka sa članovima Upravljačkog tima za izradu statuta ZSO, da je „strateški važno osigurati pravo da ustanove tog sistema budu povezane sa odgovarajućim ustanovama van teritorije buduće Zajednice“, te konstatovali da od „odbrane prava na kvalitetno školovanje zavisi i budućnost srpskog naroda, kao i očuvanje njegovog identiteta, kulture i tradicije“. O ovom sastanku i danas Upravljački tim detalje daje u saopštenju za javnost.

Istakli su da bi među nadležnostima obrazovnog sistema, nad kojim će nadzor imati ZSO, trebalo da budu i učenički i studentski standard, izrada programa i planova rada, vrednovanje rada i nadzor nad stručnim usavršavanjem zaposlenih, unapređivanje društvene brige nad učenicima i studentima, navodi se u saopštenju.

Za KoSSev je nedavno koordinatorka Upravljačkog tima Vinka Radosavljević rekla da je tim „sa velikom odgovornošću“ pristupio procesu izrade nacrta Statuta ZSO, podsetivši da je ovaj tim nezavisno telo kojem je, kako je navela – „mandat poverila Evropska unija“.

O tome šta je još rekla Radosavljević, pročitajte u posebnoj vesti:

ZSO ‘čeka’ avgust: Beograd i Priština čvrsti u stavovima, ne odustaju od svojih zahteva

Članovi Upravljačkog tima precizirali su da će se, u skladu sa „relevantnim sporazumima“ iz Brisela, nadležnost ZSO „protezati“ na oblast koja obuhvata predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje i visoko obrazovanje.

Ekspertski tim za obrazovanje predvodili su rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Rade Grbić i načelnica Školske uprave, Jasmina Dedić.

Sastanku je prisustvovalo i više direktora i predstavnika osnovnih i srednjih škola iz opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Šalja: Upravljački tim nema nikakvu komunikaciju sa Haradinajem, niti ozbiljnu saradnju sa OEBS-om

„Upravljačka ekipa ili Menadžment tim koji je formirala Vlada Kosova, kako bi radio u saradnji sa ovom vladom i Misijom OEBS-a u Prištini, a koja je zaživela početkom maja, koliko je meni poznato, nema nikakvu komunikaciju sa premijerom Kosova Ramušem Haradinajem; takođe, nema neke ozbiljne saradnje ni sa stručnjacima OEBS-a, koji su tu da bi pomogli da statut Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, bude pripremljen kako treba, kada se tiče ekspertize,“ naveo je savetnik kosovskog predsednika, Bljerim Šalja (Blerim Shala), u današnjoj kolumni.

Više detalja o samom nacrtu statuta ZSO i dokle se u njegovom pisanju stiglo, ni ovoga puta nije bilo reči u saopštenju.

Prošlog utorka, Upravljački tim sastao se sa ministrom administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ivanom Todosijevićem, kojeg je, kako je tada navedeno, „informisao“ o „dosadašnjem toku rada na nacrtu statuta“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.