Haradinaj: Moguća je smena ministra Rikala

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je moguće da dođe do smene ministra poljoprivrede iz Srpske liste Nenada Rikala, što je jedan od pet uslova opozicione Socijaldemokratske partije da podrži predlog budžeta Vlade Kosova za 2019.

Njihovi glasovi su neophodni za usvajanje budžeta, budući da poslanici Srpske liste u Skupštini deluju kao opozicija od kako je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije, preneo je RSE.

Ministri Srpske liste su u ostavci od marta 2018. godine, kada je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić bio uhapšen u Severnoj Mitrovici.

“Ja sam u situaciji da moram poštovati političke zahteve koji dolaze od partije koja daje doprinos za proces glasanja budžeta i slično,“ rekao je Haradinaj posle sednice Vlade.

Socijaldemokratska partija smatra da je poljoprivreda sektor od prioriteta za koji treba veći budžet, da je potrebna funkcionalizacija ovog sektora, ali i “pravi ljudi na čelu, dok Rikalo nije prava osoba da bude na čelu tog sektora“.

Haradinaj je rekao da je Vlada u konsultacijama sa parlamentarnim grupama o budžetu i da situacija “trenutno izgleda dobro“.

Dodao je da inače ima dobro iskustvo sa svim ministrima Srpske liste, da su bili dobre kolege u poslu, ali veruje da ih ”Beograd gura u neku političku poziciju koja nije laka za njih“.

“Oni veruju da su žrtva ovde na Kosovu, zbog politike Beograda. Ja ću ih maksimalno poštovati,“ rekao je Haradinaj.

On je naveo da Vlada Kosova nije obaveštena od Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu o predstojećim ispitivanjima i da nema nikakve informacije o pisanju medija o navodnim avionima koji prevoze osobe koje su pozvane na ispitivanje.

Dodao je i da Vlada nema nikakvu ulogu u tome. “Ali, imamo zakonsko ovlašćenje da podržimo porodice i pravno i finansijski odbranu, ako se to zatraži,“ naveo je Haradinaj.

N1

Pročitajte još:

PSD traži smenu Rikala i ispunjenje još četiri uslova za svoje glasove za budžet za 2019

Haradinaj: Zahtev za smenu Rikala legitiman, biće razmatran

Sledeće nedelje očekuje se smena Nenada Rikala na zahtev PSD-a

Rikalo se pojavio na poslu usred glasina o skorašnjem razrešenju sa mesta ministraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.