Ujedinjeni protiv kovida kritikuju pozivanje stranaca na vakcinaciju u Beograd

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida kritikovalo je odluku Srbije da se strani državljani – bez prebivališta, pozovu u Beograd na vakcinaciju. Uz ocenu da ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično, postavljaju niz pitanja o načinu kako je organizovana vakcinacija stranaca u Srbiji.

“Poslednjih nekoliko dana, a posebno dana 27. marta 2021. godine, vlast praktično poziva, ili u najmanju ruku dopušta i ohrabruje strane državljane da u kolonama ulaze u zemlju i masovno opsedaju punktove za vakcinaciju, gde preko reda dobijaju vakcine koje su obezbeđene za građane naše zemlje“, navodi se u saopštenju te organizacije i dodaje da ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično.

„Ne postoji nijedno prihvatljivo racionalno, stručno, pa čak ni ljudsko objašnjenje za ovakvo postupanje odgovornih. Prioritet apsolutno mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva (koja ne postoji!) i sistematsko suzbijanje bezumnih antivakserskih istupanja u medijima pod kontrolom vlasti (koje, takođe, ne postoji)!“, ističe se u saopštenju koje prenosi Nova.rs.

Ujedinjeni protiv kovida ocenjuju i da „uz, bukvalno, vapaje medicinskih radnika i časnih rukovodilaca pojedinih zdravstvenih ustanova, koji svedoče o kritičnoj epidemiološkoj situaciji, odgovorni istovremeno svesno dozvoljavaju šizofrena istupanja članova sopstvenog tzv. Kriznog štaba, koja vređaju logiku i zdrav razum, a kojima ne samo da se sluđuje i dezinformiše stanovništvo, već se suštinski podstiče stvaranje, održavanje i prevladavanje atmosfere potpunog nepoverenja, negacije nauke i struke i slepog srljanja u katastrofalni epidemijski scenario“.

Na ovaj način, dodaje se, uz svakodnevne primere kršenja protivepidemijskih mera od strane najviših državnih činovnika, direktno se sistematski „minira“ sprovođenje proklamovanih protivepidemijskih mera, ugrožava proces vakcinacije i „produžava u beskraj“ stanje preopterećenosti zdravstvenog sistema i daljeg iscrpljivanja malobrojnog medicinskog kadra.

„Postoje osnovi sumnje, te opravdana bojazan da su podaci koje odgovorni saopštavaju o zaražavanju stanovništva nepotpuni, haotično prikupljani, nestručno prezentovani i namerno prepravljani, uključujući i podatke o smrtnosti od COVID-a u našoj zemlji. Na ovaj način se veštački umanjuje težina trenutne epidemijske situacije i održava lažna slika da zdravstveni sistem drži epidemiju pod kontrolom“, smatraju u ovom udruženju.

Dodaje se i da slike redova i otvorenih kafića na Kopaoniku, izigravanje “šalterske” prodaje hrane i pića širom Beograda, nepoštovanje mera u gradskom prevozu, i sve to bez ikakve realne kontrole ili sankcija, deluju zaista nestvarno kada se upare sa slikama prepunih bolnica, kovid ambulanti, čekaonica ili preopterećenih malobrojnih nekovid ustanova.

„Tragična je očigledna i rečita nezainteresovanost i neverovatna nesposobnost vlasti da sprovede mere koje je sama donela“, ocenjuju Ujedinjeni protiv kovida koji postavljaju ključna pitanja u vezi sa vakcinacijom stranih državljana:

1. Najpre, da li je, i na koji način pravno regulisano vakcinisanje stranih državljana u Republici Srbiji? Dalje, sve i da jeste, da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahteva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi? Takođe, da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani?

2. Da li je normalno da ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije, što povećava šansu od širenja zaraze? Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države? Znaju li članovi Kriznog štaba, posebno oni koji sebe zovu medicinskim delom, kakve sve posledice mogu nastupiti po zdravstveni sistem, iza toga i po sve građane Republike Srbije usled ovakvih neodgovornih postupanja?

3. Ko će isplatiti nadoknadu našim zdravstvenim radnicima koji su i za vikend vakcinisali strane državljane i ima li takav rad uopšte cenu, s obzirom da mnogi od njih nisu imali slobodan dan nedeljema, a očekujemo da ulaze u crvene zone i da nas leče (sa velikom verovatnoćom da ovakve napore fizički, ali i psihički, uopšte ne izdrže)? Hoće li se za par nedelja kad je ovim ljudima potrebna revakcinacija ponoviti ovaj scenario?

4. I na kraju, ako se neko iz tzv. Kriznog štaba usuđuje da javno kaže, da u ovakvoj situaciji, već sledeće nedelje možemo da očekujemo popuštanje trenutno važećih protivepidemijskih mera (koje su po mišljenju UPK-a i nedovoljne i potpuno neadekvatno sprovedene!) ili to svakodnevno javno traži preko medija sa nacionalnom frekvencijom, takvi postupci su ne samo zapanjujuće nestručni i neodgovorni, već i opasni, i mogu se, uz mnogo argumenata, smatrati aktima direktnog ugrožavanja zdravlja i života stanovništva.

„Pozivamo po ko zna koji put odgovorne da način upravljanja i odlučivanja vezano za epidemiju vrate u pravne okvire, povere ih profesionalcima od znanja i integriteta i uzimajući u razmatranje poznate i više puta pravovremeno predložene mere od strane UPK, naprave jasnu strategiju uspostavljanja kontrole nad epidemijom“, stoji u saopštenju Ujedinjenih protiv kovida.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.