RSE: Otvaranje Ambasade u Izraelu ne bi trebalo da utiče na ekonomske odnose Kosova i Turske

Ambasada Kosova u Jerusalimu
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: RSE (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Neekonomski faktori ne bi trebalo da utiču na stabilne ekonomske odnose između Kosova i Turske, navodi za Radio slobodna Evropa kosovsko-turska privredna komora.

„Uprkos drugim faktorima, između Kosova i Turske razvijaju se stabilni ekonomski odnosi. Nadamo se da na ove snažne ekonomske odnose neće uticati neekonomski faktori“, navodi se u odgovoru.

Odgovor je usledio nakon ranijih saopštenja turske ambasade u Prištini, koja je navela da se Turska protivi otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu, Izraelu.

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, zatražio je 25. marta od kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da razmotri pitanje otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu.

Turska je i dalje jedan od najvećih trgovinskih partnera, uz prisustvo direktnih investicija i izvoza proizvoda na Kosovo.

Preko 435 miliona evra investicija

Prema podacima Centralne banke Kosova, vrednost turskih investicija na Kosovu u poslednjih 15 godina iznosila je preko 435.6 miliona evra. Nema doznaka iz ove zemlje.

Tokom poslednje dve godine (2019-2020), vrednost ukupne uvežene robe iz Turske na Kosovo je oko 840 miliona evra. U međuvremenu, Kosovo je izvezlo oko 20 miliona evra u Tursku.

Turska strateški partner Kosova

Čak i profesor ekonomije, Safet Gerdžaljiu (Gërxhaliu) kaže da je Turska bila, jeste i treba da bude strateški partner Kosova sa pozitivnim pristupom. Kosovo je, kaže on, proizvod međunarodne diplomatije i s tim u vezi SAD i evropske zemlje, dale su nesporan doprinos formiranju i proglašenju nezavisnosti Kosova, gde doprinos Turske ne bi trebalo negirati.

Turska je jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo, nakon proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine.

Kosovo je zvanično otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu 14. marta. Otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu bilo je predviđeno sporazumom od 4. septembra, kada su Kosovo i Srbija u Beloj kući potpisali dva dokumenta za normalizaciju ekonomskih odnosa u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika, Donalda Trampa.

Pre otvaranje ambasade u Jerusalimu, predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, kazao je lideru Pokreta Samoopredeljenje, sada premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju da bi „bilo korisno izbeći takav korak, koji bi mogao naneti veliku štetu Kosovu“.

Prema podacima Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, 1.402 preduzeća iz Turske posluju na kosovskom tržištu. Registrovana preduzeća su uglavnom u sektoru trgovine na veliko i malo.

Tursko-francuski konzorcijum Limak-Aeroport de Lyon 2010. godine dobio je koncesiju na 20 godina na Međunarodni aerodrom u Prištini „Adem Jašari“.

Turski konzorcijum Limak-Čalik je privatizovao kosovsku mrežu za distribuciju i snabdevanje električnom energijom – KEDS 2012. godine.

Takođe, dve banke posluju na Kosovu – TEB bank i ISBANK.

Bechtel-Enka, američko-turski konzorcijum, izgradio je dva autoputa – onaj koji povezuje Kosovo sa Albanijom i severnom Makedonijom u vrednosti od preko 1.6 milijardi evra.

Brojne obrazovne institucije takođe posluju na Kosovu na osnovu turskih investicija.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova, vlade dve zemlje potpisale su 43 sporazuma.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.