Patrijarh Porfirije: Naći će se mogućnost za zajednički život Srba i Albanaca

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije izjavio je u intervjuu za Drugi program Radio Beograda da duboko veruje da će se pre ili kasnije naći neka mogućnost za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu.

On je rekao da se u ovom trenutku oko Kosova prepliću različiti interesi koji na ljude gledaju kao na predmete, a na Kosovo kao bezdušnu teritoriju.

„Ne moramo da budemo rođena braća, ali bismo mogli da budemo dobre komšije“, rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da ako se Kosovo posmatra samo kao teritorija ili mit, onda se može govoriti o trenutnim ili konačnim gubitnicima i pobednicima, a ako se Kosovo doživi iz perspektive Kosova, onda će se videti da je ono zavet i identitet i da je kosovski zavet skopčan sa Novim zavetom.

„U ovom trenutku ne samo da je teško našem narodu na Kosovu i monasima i monahinjama, duboko verujem da će se pre ili kasnije naći neka mogućnost za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu“, rekao je poglavar SPC i dodao da je običan srpski i albanski narod vekovima živeo zajedno.

Upitan o napadima na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića, rekao je da kada ti napadi ne bi bili tragični, bili bi smešni i da ako je neko pokazivao širinu, to je otac Sava Janjić, te da misli da je reč o najbanalnijem politikanstvu.

On je dodao da je Janjić čovek hrišćanin i čovek jevanđelja i da je bilo da je reč o Srbima, Albancima, Romima, on nastajao da bude otvoren prema svima.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.