„Ubij, ubij Šiptare”

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljuj Bećaj

Poštovani prijatelju,

Anahrono je da nakon poslednjeg sukoba sa kosovskim Albancima srpski nacionalisti čak i dojučerašnje „drugo oko u glavi” pretvaraju u neprijatelje! Poistovećivanje Crnogoraca sa Albancima zato što je Crna Gora priznala kosovsku državu je dokaz opasnog nazadovanja odnosa Srbije i Srba sa istinom. Umesto da se izbegavaju nasleđena štetna delovanja, aktuelne politike spinuju nove neprijatelje i nove opasnosti!

Osnovni cilj naše korespondencije je da pokušamo da doprinesemo racionalnom procesu dijaloga između Albanaca i Srba. Tvoja analiza „duboke države” je konkretan doprinos rasvetljavanju realnih posledica neodrživog stanja. Ali ja smatram mnogo važnijim i urgentim pitanje zašto su naši odnosi 20 godina nakon poslednjeg sukoba i osam godina od tobožnjeg vođenja dijaloga o normalizaciji odnosa, sada gori u odnosu na predhodni period.

Setimo se kako je, pre par godina, meč između Albanije i Srbije prekinut nakon ulaska drona sa zastavom Albanije na teren, a posle čega je došlo do opšte tuče između navijača, fudbalera, policije i redara.

Pre nekoliko dana, grupa srpskih građana se okupila ispred pekare „Roma“ (u Borči) i noseći srpske zastave i pevajući nacionalističke pesme izrazila protest zbog toga što je sin Albanca koji je vlasnik pekare na društvenim mrežama objavio fotografiju sa simbolom dvoglavog orla.

Najzad, čuli smo i videli ozbiljnu iskru proizašlu iz mase od više hiljada srpskih navijača na utakmici Budućnost – Crvena zvezda, koji su pevajući u horu “Ubij, ubij Šiptare”, izrazili svoju nacionalističku mržnju, ne samo prema Albancima, nego i prema onima koji su podržali kosovsku nezavisnost!

Srpsko i albansko društvo, posebno srpska i albanska intelektualna elita su pred starim-novim iskušenjima. Umesto da lečimo međusobne rane, albanski nacionalisti održavaju nasleđeni resantiman prema Srbima, a isto čine i srpski nacionalisti prema, Albancima, Hrvatima, Bosancima… Nažalost, otvaraju se potencijalno i novi sukobi – sa Crnogorcima, koji su bezmalo do juče bili „drugo oko u glavi” Srbima, prema Srbima koji ne žele da ostanu taoci nacionalizma, a najzad i prema Srbima koji nemaju smelost da se odupru nacionalističkim provokacijama, pa su zbog toga izabarali apatiju ili uglavnom beže, glavom bez obzira!

Zato se pitam prijatelju, šta se to događa sa nama?! Da li svesno tonemo u plićaku „duboke države” ili je „duboka država” logična posledica odsustva nacionalne katarze koja nikako da se dogodi? Kako da objasnimo izostajanje reakcije vlasti na ugroženost vitalnih interesa koji se odnose na normalizaciju odnosa i dobrosusedskih odnosa? Zašto ćuti srpska i albanska intelektualna elita? Zašto ćuti balkansko i evropsko javno mnjenje? Ili su svi deo „balkanske kriminalne unije“ ili „balkanske konfederacije organizovanog kriminala“ koja izvire iz nepresušnog i lukavo negovanog rezervoara nacionalizma?! Možda nismo objasnili i ubedili obične građane da je njihovo siromaštvo i otimačina posledica nacionalne mržnje, zbog toga što je inteligencija oportunistička? Sazdali smo svest da su posledice našeg aktivizma veće u odnosu na naš uticaj za racionalnu promenu stanja!

Procenjujem da ukoliko se nastavi zamajavanje nacionalnom mržnjom, mi nećemo izaći iz začaranog kruga. Lajtmotiv masovnog skandiranja navijača Crvene zvedzde – “Ubij ,ubij Šiptare” treba da shvatimo kao crveni signal za sveukupno preispitivanje. Jer, anahrono je da nakon poslednjeg sukoba sa kosovskim Albancima srpski nacionalisti čak i dojučerašnje „drugo oko u glavi” pretvaraju u neprijatelje! Poistovećivanje Crnogoraca sa Albancima zato što je Crna Gora priznala kosovsku državu je dokaz opasnog nazadovanja odnosa Srbije i Srba sa istinom. Umesto da se izbegavaju nasledne opasnosti, aktulne politike spinuju nove neprijatelje i nove opsanosti!

Istovremeno, nerazjašnjena ubistva, pretnja, uslovljavanje, proterivanje građana, zapaljive debate onih koji se ne slažu sa aktuelnom politikom vlasti predstavljaju ozbiljnu opomenu da se kosovsko-srpski odnosi ne mogu normalizovati sve dok budu na sceni politički lideri koji su iznikli iz poslednjeg sukoba.

Politika koja se neguje u Beogradu indirektno se negativno odražava na kosovske Srbe i njihove odnose sa ovdašnjim Albancima. Pogotovu onim Albancima koji su nahranjeni nacionalizmom i primitivizmom. Međusobno nacionalističko podhranjivanje neminovno stvara izgovore za „duboke države”. Zato, umesto iskorenjivanja međusobnog neprijateljstva, posebno beogradska politika nastoji da čak i svoje „drugo oko u glavi” pretvori u neprijatelje!

Ali, ukoliko intelektualci svojim konformizmom nastave da tolerišu „duboke države” onda imaju dvostruku odgovornost, da ne kažem, čine dvostruki zločin. Prvo, zato što ignorišu stvaranje „duboke države” drugo, zato što se javno ne izjašnjavaju protiv ovakvih država.

Zbog svega ovoga, za razliku od tebe, mislim da tvrdokorna nacionalistički instalirana vlast kontroliše podzemlje, odnosno bezbednosni sektor. Ključni argument za moju tvrdnju je odnos nacionalističke vlasti prema onima koji nisu pristali da budu taoci nacionalizma i podzemlja u Srbiji i na Kosovu!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.