Andrić Rakić: Nije problem slobodno izvestiti, već je problem doći do potpune informacije

Foto: RTK2, caption

Nedavne ocene srpskih zvaničnika o „agenturnim mrežama“ među srpskim medijima na Kosovu i Metohiji i „instrumentalizovanim telalima“ politike nezavisnog Kosova pretnja su po bezbednost svih redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku, a koje se ne finansiraju iz budžeta Republike Srbije, što su praktično svi srpski mediji na Kosovu, sa izuzetkom jednog, objasnila je gostujući u jutarnjem programu RTK2 novinarka i jedna od urednica KoSSeva, Milica Andrić Rakić. I pored toga, ima dovoljno hrabrosti među novinarima da izveste na način na koji smatraju da u najvećoj meri odražava istinu, ali mnogo veći problem od hrabrosti da se izvesti je mogućnost da se prikupe relevantni podaci, tvrdi.

Povodom jučerašnjeg Svetskog dana slobode medija Andrić Rakić je na RTK2 govorila o uslovima rada i izveštavanja na Severu Kosova, pritiscima i zastrašivanju.

Političari sa medijima selektivno i jednostrano

Na pitanje voditeljke kako opravdavate činjenicu da je većina političkih subjekata na Severu potpuno nema na vaše pozive i mejlove, Andrić Rakić objašnjava da takav selektivan pristup u komunikaciji sa medijima otežava svakodnevni rad i napore novinara da građanima objasne političke procese koji se odvijaju.

„Ne opravdavam, osuđujem. Malo je srpskih medija na Kosovu, mi smo uglavnom male redakcije i radimo puno da bismo preneli informaciju, razgrnuli dimnu zavesu jednog netransparentnog procesa koji se dešava još od 2013. godine i pokušali da ljudima objasnimo šta je to što ih čeka. Izostanak komunikacije nam to otežava“, kaže Andrić Rakić i dodaje da pored selektivne komunikacije sa medijima, postoji problem i jednostrane komunikacije sa medijima.

„Postoji jedna tendencija Srpske liste koja uglavnom sa medijima komunicira ili putem saopštenja ili preko vrlo kontrolisanih izjava za određeni broj medija. Teško je naći mogućnost da političke predstavnike pitate ona pitanja koja vi želite da pitate. Stiče se utisak da sva pitanja na koja oni odgovore daju u nekim medijima su prilagođena i unapred pripremljena, dakle nemate prostora da pitate sve ono što smatrate da građane interesuje“, navela je novinarka KoSSeva.

U izjavama Vučića mogao se prepoznati svako osim TV Most

Andrić Rakić se osvrnula i na verbalne napade na srpske medije na Kosovu koji dolaze od srpskih zvaničnika, u prvom redu predsednika Vučića, a na pitanje kako gledate na sve ovo što se dešava u vezi sa izjavama visokih zvaničnika Srbije kada su u pitanju mediji na Severu Kosova kaže da ih doživljava kao pretnje.

Nedavne izjave predsednika Vučića o agenturnoj mreži srpskih medija na Kosovu ocenila je kao „najozbiljniji verbalni napad u poslednjoj deceniji na srpske medije na Kosovu“ i dodala da on srpske novinare „dovodi u bezbednosno problematičnu situaciju“ budući da „neko ko ima nešto protiv bilo kog novinara može da dobije ideju da ukoliko napadne tog novinara, vrši patriotski čin, zato što je predsednik dao paušalnu ocenu – da na neki način izdaju interese Srbije“. Andrić Rakić objašnjava i da je svaki fizički napad ili druga vrsta pritiska stresna, ali da ti događaji nisu i neće menjati uređivačku politiku KoSSeva.

Na dodatno pitanje, kako ste se vi prepoznali, da to ide i na vašu adresu, Andrić Rakić navodi da se KoSSev nije prepoznao u izjavama predsednika Vučića, već da je zbog načina na koje je Vučić opisao medije koji pripadaju navodnoj agenturnoj mreži, bilo jasno „da tu nema mnogo izbora“, te da samo jedan mediji koji sa Kosova izveštava na srpskom jeziku ne odgovara opisu koji je naveo Vučić.

„Mi se zapravo nismo prepoznali, mi smo ustali u odbranu svih srpskih novinara na Kosovu jer je napad išao prema srpskim redakcijama sa Kosova koje se finansiraju iz stranih sredstava. Jedini mediji koji ne spada pod te kriterijume je TV Most koji prima novac direktno iz budžeta Republike Srbije. Što znači da su svi ostali, deo agenturne mreže i upravo je u tome problem. Predsednik se pravdao time da nije poimence imenovao medije, ali to je još gore, onda ste ostavili ranjivim sve druge medije koji ne primaju sredstva iz budžeta Republike Srbije“, navela je u jutarnjem programu RTK2.

Podvukla je i da je „strašno“ to što je na nedavne verbalne napade „vidljivo izostala reakcija međunarodne zajednice“ na Kosovu, u prvom redu misije OEBS na Kosovu koja ima sekciju koja se bavi slobodom medija, a koja, za razliku od neki drugih kancelarija nije čak ni pokazala interesovanje kroz kontakte. Jedina javna reakcija do sada je stigla od nemačkog ambasadora u Prištini, precizirala je.

Izveštavanje medija „izdaja interesa države“, a izjave Vulina „racionalne“ – ko ima veća ovlašćenja da zloupotrebi državni interes?

Andrić Rakić je govorila i o drugačijim kriterijumima koje srpski zvaničnici s jedne strane imaju kada su u pitanju vršioci visokih javnih funkcija, poput ministara, koji su objektivno u poziciji i da prikupe osetljive obaveštajne podatke i čija su zakonska i ustavna ovlašćenja široka i mogu da se zloupotrebe na uštrb državnih interesa i običnih ljudi, koji nisu deo javnih institucija, kakav je primer sa novinarima.

Kao primer za drugačije tretiranje odgovornosti onih koji su na visokim državnim funkcijama dala je i nedavan primer ministra vojnog, Aleksandra Vulina, čija je izjava da je potrebno da se Srbija razgraniči sa Albancima naišla na salvu kritika, među kojima su bile i one da se radi o antiustavnom delovanju ovog visokog službenika srpske vlade. Ipak, za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ova izjava ministra Vulina je „racionalna“ i predstavlja iznošenje „ličnog stava“, dok su s druge strane, pojedina sredstva javnog informisanja „instrumentalizovani telali“ koji propagiraju politiku nezavisnosti Kosova.

„Državni zvaničnici u Srbiji, oni koji imaju moć i zakonska ovlašćenja i pristup tim osetljivim informacijama aboliraju jedni druge od tih izjava, kažu da one ne utiču na bezbednost građana i da nisu antiustavno delovanje, dok tvrde da neki srpski mediji na Kosovu koji su instrumentalizovani deluju protiv državnih interesa Srbije. To su vrlo problematične ocene“, tvrdi Andrić Rakić.

Nije problem slobodno izvestiti, problem je doći do potpune informacije

Zapravo upravo je pristup informacijama i to onim zvaničnim koje bi trebalo da su dostupne javnosti, problem koji najviše otežava rad novinara na Kosovu, smatra Andrić Rakić.

„Postoji sloboda novinara da izveste na način na koji misle da najbolje odražava istinu. Problem koji ja uočavam je da nema dovoljno istraživačkog novinarstva, tu su nam kapaciteti smanjeni“, rekla je Andrić Rakić pojašnjavajući da „nije problem reći, odnosno izvestiti“, već je problem “doći do informacija“.

Do informacija je teško doći upravo zbog neažurnosti institucija koje često odbijaju da pošalju tražene zvanične informacije, a posebno otežavajuća okolnost za novinare koji izveštavaju na srpskom je i nepoštovanje prava na jezik.

„Na primer, Kosovska policija šalje dnevne izveštaje samo na albanskom jeziku, nama treba vremena da to prevedemo, treba da angažujemo dodatne ljude da bismo bili sigurni u tačan prevod, tako da nam to duži vreme stvaranja vest“.

Poručila je i to da je upravo prilikom razmene informacija potrebna i veća profesionalna solidarnost novinara, posebno kada je u pitanju saradnja udruženja novinara koje okuplja Srbe i udruženja novinara koje okuplja Albance i novinare iz drugih zajednica na Kosovu.

Milica Andrić Rakić gostovala je u programu „Dobro jutro“ na RTK2 sa Rabišom Muhadžeri, a snimak gostovanja možete pogledati u nastavku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.