U toku suđenje optuženima za umešanost u ubistvo Ivanovića – Ispituju se svedoci

Suđenje - Oliver Ivanović
FOTO: KoSSev

Na današnjem ročištu u Osnovnom sudu u Prištini u sklopu postupka protiv optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića ispituju se svedoci tužilaštva. Iskaze daju Časlav Ilić i Ksenija Božović predsednica GI „SDP“ kojom je upravljao Oliver Ivanović.

13.30 – Gaši: Izjava svedoka politički koncipirana

U toku je ispitivanje jednog od dva svedoka koji su se pojavili na današnjem ročištu, Ksenije Božović. Kako prenosi Kim, advokat optuženog Radeta Basare, Tom Gaši, se u izjavi medijima tokom pauze osvrnuo na svedočenje Božović, te istakao da su njeni odgovori „politički koncipirani“.

Poručio je da ne može da kaže sve što je Božović pred sudom kazala kako ne bi uticao na izjave drugih optuženih i svedoka, ali i da „to što može reći ona nije kazala“.

Novinari su danas obavešteni da ne smeju da objavljuju izjave svedoka.

Naznačio je da će jedno od njegovih pitanja Božović biti `Da li ubistvo Olivera Ivanovića ima veze sa politikom vlasti u Srbiji?’, prenosi Kim.

On je istakao da se poslednje dve godine zbog pandemije koronavurusa mnogo izgubilo na vremenu u rešavanju slučaja ubistva Olivera Ivanovića, te da se nada da će Specijalno tužilaštvo Kosova naći alternative da ne pozove sve svedoke u ovom slučaju, jer ih, kako je kazao ima na desetine.

Advokat Silvane Arsović, Musa Damati je kazao da će dokazati nevinost svog klijenta pred sudom.

„Ne postoje dokazi u ovom slučaju, dokazaćemo nevinost mog klijenta“, kazao je on, prenosi takođe Kim.

10.58 – U toku suđenje optuženima za umešanost u ubistvo Ivanovića – Ispituju se svedoci

Nastavak današnjeg ročišta prvo je bio zakazan za 14. septembar, a potom i 17. Međutim, zbog novih mera kosovske vlade u borbi protiv koronavirusa, oba ročišta su odložena za ovu nedelju.

Saslušanje svedoka tužilaštva počelo je 30. avgusta ove godine, a na spisku je njih 28, uključujući tri zaštićena.

Na prethodnom ročištu ispitana sa dva svedoka, a na današnjem svoje iskaze daju Časlav Ilić i Ksenija Božović koja je lider GI „SDP“ kojom je upravljao Oliver Ivanović.

Nevenčana supruga Olivera Ivanovića, Milena Popović, ne prisustvuje ročištu zbog zdravstvenih razloga, rečeno je na glavnom pretresu.

Novinari su danas obavešteni da ne smeju da objavljuju izjave svedoka.

Ročištu ne prisustvuju ni Marina Ivanović, bivša Oliverova supruga, kao i sin Nikola, koji su prethodno predstavljali porodicu u svojstvu oštećene strane.

Porodicu Ivanović će kao oštećenu stranu od sada predstavljati advokat Milan Bigović.

Brat Olivera Ivanovića, Miroslav Ivanović, najavio je upravo juče za KoSSev mogućnost da porodica angažuje advokata koji će zastupati njihove interese.

On je uoči današnjeg ročišta kazao da sudski postupak koji se vodi u Prištini na osnovu treće dopunjene optužnice, ne ispunjava očekivanja porodice, jer se sudi za krivična dela koja samo „dotiču ono što porodicu najviše interesuje“.

„Porodica želi da se sudi osumnjičenima za ubistvo i direktnim pomagačima“, kazao je Ivanović.

Podsetimo, prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Njima se stavljaju na teret i krivična dela – učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotreba službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotreba službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Advokati okrivljenih od početka postupka ostaju pri svojim ranijim iskazima – da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru treba da se puste da se brane sa slobode. Smatraju da je optužnica teško dokaziva i da nije potkrepljena.

I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Pročitaj još:

Nastavlja se suđenje optuženima za umešanost u ubistvo Olivera IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.