Odloženo ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, neizvesno i sledeće

Suđenje Oliveru Ivanoviću
Foto: KoSSev

Sudsko ročište u predmetu optuženima za ubistvo Olivera Ivanovića pred Osnovnim sudom u Prištini je odloženo. Bilo je zakazano za sutra.

Informaciju je za KoSSev potvrdio sin Olivera Ivanovića Nikola Ivanović.

„Otkazano, je potvrdili su mi iz suda preko advokata. U pitanju su mere protiv epidemije koronavirusa. Ne znam kada će biti nastavljeno, a i za 17. septembar, još visi u vazduhu“, kazao je.

Sudi se prema trećoj dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva. Suđenje već kroz drugo ročište – 6. jula, a potom i 30. avgusta, prati porodica Olivera Ivanovića. Na poslednjem ročištu započelo je ispitivanje prvih svedoka optužbe.

Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Optuženi se terete i za krivična dela „teško ubistvo“, „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.