Petković o najavi SL o napuštanju institucija: Ni mi, ni SL ne razgovaramo jezikom ultimatuma

Petković
FOTO: KoSSev

Najava Srpske liste da će njeni članovi na Severu Kosova izaći iz prištinskih institucija ukoliko se u novembru ne započnu razgovori o formiranju ZSO, i do kraja godine ne formira ovo telo nije ultimatum, već poruka srpskog naroda koji je „u tri nedelje bio na nišanu dugih cevi ROSU“, tvrdi direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Veče pre održavanja prvog kruga lokalnih izbora na Kosovu, a nakon višenedeljne krize na Severu u vezi sa pitanjem tablica i akcije Kosovske policije, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, obratio se Prištini sa zahtevom da formira ZSO.

Rakić je ujedno poručio da od formiranja ovog tela zavisi da li će Srbi na Severu napustiti prištinske institucije ili ne.

„Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, obaveštavam sve relevantne faktore, i Prištinu, i Beograd i Brisel, pre svega naše građane, da ćemo napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na Severu, i podneti ostavke na mestu gradonačelnika, lokalnih samouprava na Severu. Dakle, neće biti ljudi na Severu u prištinskim institucijama“, kazao je tada Rakić.

Precizirajući detalje zahteva, objasnio je da u novembru razgovori moraju da se „započnu“ da bi oni ostali u institucijama, a da je rok za formiranje Zajednice srpskih opština kraj ove godine.

Ovo nije prvi put da Srpska lista preti da će istupiti iz kosovskih institucija a što nikada do sada nije učinila. Više o tome čitajte u vesti:

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija

Ali, zahtev sada nije samo da se formira ZSO, već da ima jasna svoja ovlašćenja i ingerencije.

Više od mesec dana prošlo je od ove najave Gorana Rakića, međutim, razgovora o ZSO između predstavnika Beograda i Prištine za sada nije bilo. Štaviše, predstavnici Prištine su u više navrata poručivali da neće da formiraju ovo telo, te da su „izmapulisani oni Srbi koji su poverovali u obećanje Srpske liste o formiranju ZSO i glasali za ovu stranku zbog toga“.

Zapravo, prošle nedelje je održana nova runda dijaloga, ali upravo zbog neslaganja strana o tome da li bi trebalo da se razgovara o formiranju ovog tela ili ne, nije došlo do trilateralnog sastanka, već su se predstavnici Beograda i Prištine odvojeno sastajali sa zvaničnicima EU.

Sada kada se bližimo kraju novembra meseca, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, upitan o ultimatumu Srpske liste, kaže da Beograd i Srpska lista ne govore jezikom ultimatuma.

„Ni mi ni Srpska lista ne razgovaramo jezikom ultimatuma, to je bila poruka srpskog naroda koji je u tri nedelje bio na nišanu dugih cevi ROSU, naroda u koji su Kurtijevi specijalci pucali i koji je dve nedelje stajao na kiši i mrazu braneći svoje osnovno pravo na slobodu kretanja i nakon što je pala prva kap srpske krvi na severu Kosova i Metohije kada je teško ranjen Srećko Sofronijević. Srpskom narodu je dozlogrdilo da gotovo devet godina čeka da ostvari svoja kolektivna prava koja su sadržana u ZSO, dok se istovremeno Prištini tolerišu sva kršenja sporazuma i dogovora“, kazao je Petković.

Tvrdi i da je Srpska lista dobro čula poruku svog naroda koji je na poslednjim lokalnim izborima masovno izašao da glasa „dajući nepodeljenu I apsolutnu podršku njihovim predstavnicima“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.