Nastavlja se suđenje optuženima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

Suđenje - Oliver Ivanović
FOTO: KoSSev

U Osnovnom sudu u Prištini danas se nastavlja glavni pretres u postupku koji se vodi protiv optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Očekuje se ispitivanje novih svedoka, ali i prisustvo zastupnika porodice Ivanović.

Nastavak današnjeg ročišta prvo je bio zakazan za 14. septembar, a potom i 17. Međutim, zbog novih mera kosovske vlade u borbi protiv koronavirusa, oba ročišta su odložena za ovu nedelju.

Više advokata koji zastupaju optužene u postupku koji se vodi u Prištini potvrdilo je da će se ovog jutra nastaviti sa ispitivanjima svedoka tužilaštva.

Saslušanje svedoka tužilaštva počelo je 30. avgusta ove godine, a na spisku je njih 28, uključujući tri zaštićena i očekuje se da na svakom ročištu svedoči po tri svedoka.

Suđenje je tokom prethodna dva ročišta pratila i porodica Olivera Ivanovića u svojstvu oštećenih. Šestog jula je bila prisutna prva Ivanovićeva supruga, Marina Ivanović, a 30. avgusta – Ivanovićev najstariji sin – Nikola.

„Porodica Olivera Ivanovića zaslužuje istinu i pravdu. Mi želimo da pravda bude sprovedena i da krivci budu kažnjeni. Sud će utvrditi ko su krivci, a ko nisu. Pridružujemo se krivičnom gonjenju“, kazao je tada Nikola Ivanović u sudnici.

Brat ubijenog Olivera, Miroslav Ivanović kazao je za KoSSev da bi i današnjem ročištu trebalo da prisustvuje predstavnik porodice.

Uz podsećanje da je Nikola Ivanović preuzeto ulogu predstavnika, Miroslav navodi da se razgovaralo i o angažovanju advokata koji bi zapravo bio zastupnik porodice.

„Ne mogu pouzadno da kažem ko će na ovom ročištu biti, ali svakako da bi zastupnik porodice trebalo da bude prisutan“, rekao je Miroslav uoči ročišta.

Sa druge strane, dodaje da njemu ni za ovo ročište nije uručen poziv da svedoči, ali i da će se odazvati, ukoliko takav poziv stigne.

Nakon prethodnog ročišta održanog 30. avgusta advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, kazala je medijima da je i Miroslav Ivanović bio planiran kao jedan od svedoka, ali da iz suda „nisu uspeli da ga kontaktiraju“, te je pozvan naredni svedok na spisku.

Međutim, istog dana u razgovoru za KoSSev, Miroslav je potvrdio da je o nastavku ročišta bio informisan iz medija, te da nije primio nikakav poziv da se pojavi u sudu.

Osvrnuvši se na najavu Nikole Ivanovića sa prethodnog ročišta – o tome da će porodica razmotriti imovinsko-pravni zahtev, Miroslav je kazao da sumnja da će on biti podnet, iako  porodica ima pravo na to.

„Imovinsko-pravni zahtev je obavezni deo tog krivičnog postupka u kojem postoji oštećena strana i sudija je u obavezi da takav zahtev postavi. Članovi uže porodice imaju pravo na zahtev – to je nematerijalna šteta, međutim, sumnjam da će porodica takav zahtev postaviti“, poručio je.

Govoreći o sudskom postupku koji se vodi na osnovu treće dopunjene optužnice, Miroslav kaže da on ne ispunjava očekivanja porodice, tj. ono što porodica zapravo želi.

„U toku je dokazni postupak, saslušavanje svedoka tužilaštva, ali sve je to usmereno na neka krivična dela koja dotiču ono što nas najviše interesuje, međutim, to nije to, to definitivno nije to“, kazao je.

Porodica želi da se sudi osumnjičenima za ubistvo i direktnim pomagačima

Ipak, Ivanović tvrdi da smo na samom početku postupka i da će se tek videti šta sledi u nastavku suđenja.

„Na pretresu je najavljen veliki broj svedoka sa jedne i sa druge strane, tako da će sve to potrajati i neće brzo biti završeno“, kazao je navodeći da sada ne može da svoju ocenu o tome kako će se postupak završiti.

Ispitivanje prvih svedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića počelo je 30. avgusta. Tada su saslušana prva dva svedoka tužilaštva, taksisti.

Podsetimo, prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Advokati okrivljenih od početka postupka ostaju pri svojim ranijim iskazima – da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru treba da se puste da se brane sa slobode. Smatraju da je optužnica teško dokaziva i da nije potkrepljena.

I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića,

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.