Održan 19. protest protiv nasilja – od Vlade do TV Pink-a – „lopovi“, „mi smo svetlo, a vi tama“

19 protest srbija prtiv nasilja
FOTO: N1/Nikola Kojić

Vest je ažurirana

Večeras je održan devetnaesti protest „Srbija protiv nasilja“. Za razliku od prethodnih nedelja, ovog petka je skup počeo ispred Vlade Srbije, odakle su se građani kretati Ulicom kneza Miloša, Bulevarom kneza Aleksandra Karađorđevića do zgrade TV Pink-a.

Protestna šetnja krenula je ka zgradi Pinka, koja je odabrana jer je jedan od zahteva „Srbija protiv nasilja“ – ukidanje rijaliti programa – ponovo aktuelan na ovoj televiziji.

Pojedini učesnici protesta nosili su kartonske lutke voditelja TV Pink – Jovane Jeremić i Predraga Sarape, ali i vlasnika ove televizije Željka Mitrovića u zatvorskim odelima.

Deo građana je odabrao kraću rutu, te su se oni direktno uputili ka zgradi TV Pink-a, gde su čekali kolonu koja upravo pristiže.

Sa druge strane, ispred zgrade ove televizije nalaze se pripadnici privatnog obezbeđenja, a dok je, kao i za protest koji je održan 1. jula, preko zgrade ponovo raširena zastava Srbije.

Tokom julskog protesta su se preko zastave Srbije smenjivali likovi Andree Bojanić koju je automobilom usmrtio sin vlasnika televizije „Pink“ i lidera GI „Sloboda, demokratija, pravda“, Olivera Ivanovića, koji je ubijen u Kosovskoj Mitrovici, a samo nekoliko meseci nakon emitovanja spota u kojem je targetiran na ovoj televiziji.

Građani su večeras gađali jajima i rolnama toalet papira zgradu ove Televizije.

„Mi smo svetlo, a vi ste tama“, poručio je novinar Smiljan Banjac, zatraživši od građana da upale blic na telefonima.

Ljudima u zgradi Pinka rekao je i „čujte šta svetlo misli o vama“, dok su građani uzvikivali „lopovi“.

Protest uživo pratite ovde

Večeras se šetalo i u Kragujevcu – i to od Đačkog trga, Glavnom ulicom do Spomenika Štafeti, gde su učesnici kratko blokirali saobraćaj.

Građani su se okupljali i u Nišu. Šetnja je završena ispred Skupštine grada gde su pročitani zahtevi učesnika protesta koji traže i da se na sledećoj sednici raspravlja o besplatnim udžbenicima.

Podsetimo – protesti „Srbija protiv nasilja“ pokrenuti su nakon dva masakra koji su se početkom maja desila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i u selima kod Mladenovca i Smedereva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.