U subotu "revitalizacija" mosta u Mitrovici

"Revitalizacija" glavnog mosta u Severnoj Mitrovici počinje sutra u ranim poslepodnevnim časovima, upravo je saopšteno iz Kancelarije Evropske unije u Prištini. Nije poznato, međutim, da li je Memorandum o opštinskim granicama Severne i Južne Mitrovice, koji je bio razlog pomeranja revitalizacije koja je trebalo da počne juče – potpisan, ali iz Kancelarije EU navode da se razgovori gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića i Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, o ovom pitanju nastavljaju. Nije saopšteno ni da li će Park mira sutra biti uklonjen. 

"Kao što je objavljeno, revitalizacija mosta u Mitrovici i njegove okoline počinje sutra rano poslepodne 17. oktobra. Izvođač kojeg je Evropska unija izabrala će zatvoriti obe strane mosta fiksnim barijerama za most i ogradom gradilišta. Građevinski radovi na mostu će se izvoditi tako što će se gradilištu pristupati sa južnog prilaznog puta. Jedna strana mosta će ostati otvorena za pešake tokom izvođenja radova na revitalizaciji," navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Pročitajte još: 

Revitalizacija mosta u Mitrovici odlaže se za 48 časova

Bahtiri poručio: Ne igrajte se vatrom, barikade uklonite sutra

15. oktobra se ne uklanja Park mira: Memorandum o razgraničenju nije potpisa

 

Iz ove Kancelarije dodaju da je šef Kancelarije i specijalni predstavnik EU, Samuel Žbogar,  pohvalio "strpljenje obe strane, izdvajajući oba gradonačelnika, Agima Bahtirija i Gorana Rakića, zbog njihovog razumevanja i saradnje tokom proteklih dana."

"Razgovori o Sporazumu o saradnji za opštinske razvojne planove, mapu zona opština i detaljni regulatorni plan se nastavljaju. Kancelarija EU/Specijalni predstavnik EU na Kosovu će održavati redovne kontakte sa obe opštine tokom ovog procesa kako bi pratila i razmatrala razvoj događaja," dodaju dalje iz ove kancelarije i ističu da će EU, takođe, obaveštavati javnost na Kosovu o "bitnim dešavanjima", te podsećaju da je revitalizacija mosta u Mitrovici predviđena sporazumom o slobodi kretanja postignutim 25. avgusta u Briselu.

Revitalizacija glavnog mitrovičkog mosta je juče pomerena za „maksimalno 48 sati“ – kako je saopštila EU, a nakon što je Goran Rakić, dan pred 15. oktobar – kada je trebalo da započne revitalizacija prema sporazumu o slobodi kretanja koji su potpisali Beograd i Priština krajem avgusta, potvrdio da Park mira neće biti uklonjen, te da most može da se zatvori, ali da Park mira može da se ukloni samo onda kada obe strane – opštine Severna i Južna Mitrovica, budu saglasne i potpišu Memorandum o zajedničkom razumevanju, čiji je rok za potpisivanje istekao 10. oktobra. Ovaj sporazum, međutim, nije potpisan zato što je, kako je Rakić tvrdio, nacrt teksta ovog memoranduma, oko kojeg je postojala ranija načelna saglasnost, u međuvremenu promenjen sa kosovske strane, a sa čim se sada ne slažu Srbi.

Među glavnim zaključcima Radne grupe za slobodu kretanja od 25. avgusta u Briselu, koje je prethodno objavila Kancelarija za Kosovo i Metohiju su zatvaranje mosta 15. oktobra, njegova revitalizacija do leta 2016. i pretvaranje glavne mitrovičke ulice Kralja Petra u pešačku zonu. Međutim, u ovim zaključcima se navodi i da će opštine Južna i Severna Mitrovica do 10. oktobra rešiti pitanje mapa administrativnih linija katastarskih oblasti u Suvom Dolu i Brđanima.

Park mira je na glavni mitrovički most postavljen 12 časova nakon što je u  noći između 17. i 18. juna, uklonjena barikada, postavljena u leto 2011. Park mira, koji stanovnici južne strane Mitrovice nazivaju barikadom, postavljen je tada u prisustvu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, kao i celokupnog političkog rukovodstva sa Severa Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.