Kosovo član i Evropske atletske federacije

Atletski savez Kosova primljen je danas u Evropsku atletsku federaciju (EAF), saopšteno je na Twitter nalogu ove organizacije. Ova odluka je donešena na evropskom atletskom kongresu koji se od 16. do 18. oktobra održava u Švajcarskoj, u Lozani. 

"Na Evropskom atletskom kongresu Kosovo je prihvaćeno kao pedeset i prva članica federacije," navedeno je na Twitter nalogu Evropske atletske federacije.

Tači čestitao

"Čestitam svim atletama, ljubiteljima 'kraljice' sportova i ljubiteljima sporta u našoj zemlji povodom učlanjenja Republike Kosovo u Evropsku atletsku federaciju," poručio je kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, na svom Fejsbuk profilu. 

Podsetimo, Atletski savez Kosova je 19. avgusta, podrškom 187 država članica ovog saveza, postao punopravni član Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Dvadeset međunarodnih i evropskih saveza + MOK 

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima atletike, odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, vazduhoplovsta, tenisa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Kosovo, posle jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku je postalo i punopravni član ove najviše svetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i to pod svojom zastavom, a nedavno, u junu, je učestvovalo i u evropskim igrama u Bakuu iako ni Brazil, ni Azerbejdžan do sada nisu priznali Kosovo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.