Zajednička sednica vlada Albanije i Kosova: "Preporod ljubavi" i "novo poglavlje"

Vlade Kosova i Albanije održale su danas u Korči zajednički sastanak pod sloganom „Jedan zemlja, jedan narod, jedan san“. Ministri ovih vlada potpisali su, kako je i najavljeno, 12 sporazuma, protokola i memoranduma o saradnji. Tri su se ticala dijaspore. Najavljeno je i otvaranje operativne kancelarije za Kosovo u luci Drač. Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, zatražio je od albanskih predstavnika da „pomognu“ Kosovu u učlanjenju u međunarodne mehanizme, navodeći da se „jačanje pozicije Kosova na Balkanu može ubrzati kroz saradnju Kosova i Albanije“. Njegov albanski kolega, Edi Rama, najavio je „unifikaciju carina“, uklanjanje „tarifnih barijera“, kao i otvaranje „drugih carinskih punktova“ između Kosova i Albanije. 

Haradinaj: Albanija da pomogne Kosovu u učlanjenju u organizacijama i novim priznanjima 

„Kosovo i dalje ima poteškoća u pridruživanju međunarodnim mehanizmima, u dobijanju priznavanja. Zato želim da pozovem i Albaniju da pomogne Kosovu u njenom članstvu u međunarodnim mehanizmima. Jačanje Kosova i nas na Balkanu, ubrzaće se kroz bolju saradnju između Kosova i Albanije,“ rekao je Haradinaj, navodeći da „dve vlade ispunjavaju evropski san dve države“, prenosi RTK. 

Osvrnuo se i na članstvo Kosova u NATO-u i transformaciju KBS-a u oružane snage.

„Vremenom ćemo pretvoriti naše snage u oružane,“ rekao je Haradinaj, govoreći i o dijalogu sa Beogradom:

Rama o Dodiku: Ne komentarišem tuđe snove 

Premijer Albanije, Edi Rama, odbio je, prenosi Kljan Kosova – da komentariše izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je, kako dalje navodi ovaj portal – Dodikove „izjave o podeli teritorije Kosova“ nazvao njegovim snom.

„Balkan je slobodan i svako ima pravo da sanja. Ja ne komentarišem snove drugih. Mi imamo jasan san i niko nas neće zaustaviti u njegovoj realizaciji,“ rekao je Rama, prenosi isti portal.

Kljan takođe navodi da je Rama ukazao na to da se, „što se tiče toga da se naredni sastanak dveju vlada održi u Severnoj Mitrovici“ – to neće dogoditi.

„Odlučili smo da se naredni sastanak održi u Peći,“ dodao je on.

Nema detalja da li je postojao zahtev da se naredni sastanak održi na Severu, kao i čiji je to zahtev.

„Posvećeni smo dijalogu sa Srbijom. Mislimo da epilog dijaloga treba da dovede do priznanja Kosova od strane Srbije. U dijalog bi trebalo da se uključe i SAD.“

Rama: Da otvorimo novo poglavlje

A kosovski premijer, Edi Rama, ističe da otvaranje operativne kancelarije za Kosovo u luci Drač za cilj ima, kako je rekao, a preneli prištinski mediji – da se „harmonizuju odnosi u funkciji integracije u EU“.

„Još uvek ima posla koji treba uraditi na smanjenju vremena da građani pređu granicu. Otvorićemo operativnu kancelariju Kosova u luci Drač, što će uticati na trgovinsku razmenu između dve zemlje. U Albaniji posluje 600 kompanija sa Kosova, dok je obim trgovine 2,7%. Hajde da radimo na ovom sastanku da otvorimo novo poglavlje, ne samo u regionalnoj politici, već i u integracijama u EU. Na nama je da napišemo priču o sutrašnjosti, da dobro govorimo o nama. Samo moramo da odlučimo šta ćemo napisati i učiniti da to bude stvarnost,“ rekao je Rama, prenosi Koha. 

Istakao je i da su ovog puta „ozbiljno posvećeni dijaspori“ koju sada „prepoznaju kao jednu“, jer, kako je rekao, bez obzira na to što su „dve države – dijaspora je jedna“.

„Ujedinjenje politika i strategija“ za albansku dijasporu 

Ljajmi prenosi da su upravo tri od danas 12 potpisanih sporazuma bila u vezi sa dijasporom, te da se radi o prvim sporazumima ovakve vrste između dve vlade.

Bušati: Posvećenost podršci Kosovu

Albanski ministar spoljnih poslova, Ditmir Bušati je, kako prenosi Koha, u ime Vlade Albanije, saopštio da će učiniti sve što je u njegovoj moći za „međunarodni i pravni subjektivitet Kosova“, i njegovom putu ka liberalizaciji viznog režima.

„Dozvolite mi da ponovim u ime albanske vlade našu posvećenost podršci Kosovu, članstvu u NATO-u i svim procesima vezanim za reforme bezbednosti za proces liberalizacije viznog režima, jedan proces koji je već odložen za građane Kosova,“ rekao je, prenosi Koha. 

Oni imaju za cilj „ujedinjenje politika i strategija prema dijaspori, bez obzira na državni identitet“, rekao je potpredsednik kosovske vlade i ministar za dijasporu, Dardan Gaši, prenosi isti portal:

„Albanci su Albanci, bilo da je Kosovo, Albanija i tako dalje“.

„Albanska dijaspora ima jednu neospornu ulogu u našoj nacionalnoj istoriji. Obe naše vlade imaju na umu konkretni preporod i preporod ljubavi i recipročne interakcije. Ono što radimo danas je prvi korak,“ rekao je njegov albanski kolega, Pandeli Majko.

Današnja zajednička sednica nastaviće se i sutra, ali u Valoni.

I dok upravo zbog zajedničke sednice, kosovski zvaničnici borave u Albaniji, na Kosovu je albanski predsednik, Iljir Meta, koji je danas zajedno sa kosovskim kolegom, Hašimom Tačijem, boravio u Gnjilanu, gde su otkrili statuu Idriza Seferija.

Sutra se na Kosovu i u Albaniji proslavlja Dan nezavisnosti Albanije, odnosno „Dan zastave“, koji je kosovski premijer proglasio neradnim danom na Kosovu.


Pročitajte još: 

Tači čestitao Dan KBS: „Vi ste lice naše države. Ponosni smo na vas“

„Jedna nacija, jedna vlada“: Sve spremno za sednicu vlada Kosova i Albanije, potpisivanje 12 sporazuma

Majko Prištini u ime Rame: Hajde da otvorimo granice 1. januara 2018.

Zajednička sednica vlada Kosova i Albanije novembra, najavljeno formiranje „Pomoćnog albanskog fonda“

Otkazana zajednička sednica vlada Kosova i Albanije, raspad koalicije PDK-LDK, vanredni izbori…?

Kosovo i Albanija: Rama zatražio od Rumunije da prizna Kosovo; zajednička sednica vlade Kosova i Albanije 23. marta u Tirani

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.