Hodžaj: Podela? Ne hvala!

„Ambasadorova priča o podeli je pokušaj uvoza ruskog pristupa podele iz Evro-azije na Balkan. Granice Balkana su nepromenljive i svaka ideja o podeli je izvor konflikata. Ne, hvala!“ – poručio je zamenik kosovskog premijera, Enver Hodžaj.

Oglasio se posle izveštaja lista „Alo!“ da je ambasador Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandar Čepurin, navodno naveo „da bi i Rusija prihvatila podelu Kosova, ako Srbija bude smatrala da je to najbolje rešenje za nju“.

Aleksandar Čepurin је, međutim, komentarišući za ovaj list izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da bi i „Albanci pristali na podelu Kosova“, kao i da je „to i njima u interesu“, rekao da „poštuju poziciju Srbije“.

„Ono rešenje, koje ona smatra da je najbolje za nju, mi ćemo podržati,“ rekao je Čepurin i dodao da do „valjanog rešenja treba doći u dugom procesu dijaloga“ i da „ne vidi ništa što bismo morali preko kolena lomiti i brzo rešavati“.

Dačić je, podsetimo, krajem prošle nedelje naveo da bi Albanci „pristali na podelu Kosova“ kada „bismo seli da razgovaramo sa njima bez njihovih mentora“.

Identičnu poruku o „mentorima“ i prištinskom navodno mogućem „prihvatanju podele“ u javnosti uputio je, međutim, i početkom aprila.

Dačić je ideju podele i razgraničenja i ranijih godina pominjao.

Iako je 2010. tvrdio da podela Kosova u tom trenutku nije prihvatljivo rešenje ni za koga, ocenivši da je o tome možda ranije trebalo razgovarati, 2012. i 2014. je tvrdio da bi podela Kosova bilo jedno od boljih rešenja i da bi to bilo u interesu i Srba i Albanaca i da je podela jedino pravo rešenje. Prošle godine je, međutim, tvrdio da je razgraničenje na „srpsko i albansko“, a ne podela Kosova – bolje rešenje. Tada je naveo i da je to njegov lični stav, a ne državni predlog.

Etničko razgraničenje i to na Kosovu i Metohiji više puta je takođe pominjao i srpski ministar vojni Aleksandar Vulin.

Ova poruka usledila je nakon što su kosovski mediji prethodno, intenzivno izveštavali o navodnim tajnim razgovorima o „podeli“ i „razmeni teritorija“, odnosno „etničkom razgraničenju“ i to između, navodno najviših srpskih i kosovskih predstavnika. 

Osim kosovskih medija i lider Narodne stranke, Vuk Jeremić, u više navrata tvrdio je da je Predsednik Srbije nudio Tačiju razmenu teritorija, odnosno Sever Kosova – za jug Srbije.

Kosovski predsednik Hašim Tači se javno distancirao od ideje o podeli, navodeći da je nemoguća, a Aleksandar Vučić je ovakve navode demantovao.


Pročitajte još: 

Čepurin za Alo: „I Rusija bi pristala na podelu Kosova“

Srpski ministar spoljnih poslova: Podela Kosova dobro rešenje i za Albance, to su mi i oni rekli

Dačić tvrdi: Priština bi bez mentora prihvatila podelu Kosova

Unutrašnji dijalog o KiM: Adresa za rešenje srpsko-albanskog sukoba – Tirana, ne Priština

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.