U opštinama na Severu počela predizborna kampanja

Noćas u ponoć počela je predizborna kampanja za predstojeće vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu i trajaće do petka 17. maja. Kampanju će voditi dvanaest kandidata, među kojima su i dve žene.

U opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić nadmetaće se po tri politička subjekta sa ukupno 12 kandidata koji će učestvovati u ovom izbornom procesu. Politički subjekti će se na glasačkim listićima naći prema sledećem redosledu: Pokret Samoopredeljenje pod rednim brojem 60, Demokratska partija Kosova- PDK- 61 i Srpska lista 62.

Za ove izbore akreditovano je 670 članova Opštinskih izbornih odbora na 87 biračkih mesta, odnosno 44 biračkih centara. Pravo glasa imaće 57.983 ljudi, saopštio je danas CIK.

Kandidati za gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica su Goran Rakić iz Srpske liste, Erden Atić (Erden Atiq) iz Pokreta Samoopredeljenje i Gonđe Čauši (Gonxe Çaushi) iz PDK, koja je bila kandidatkinja za gradonačelnicu Opštine Severna Mitrovica i 2017.

Kandidati za gradonačelnika Opštine Leposavić su Zoran Todić iz Srpske liste, Fisnik Veselji (Fisnik Veseli) iz Pokreta Samoopredeljenje i Šaćir Hetemi (Shaqir Hetemi) iz PDK.

U Zvečanu će se nadmetati Vučina Janković iz Srpske liste Avdi Peci iz PDK, Iljir Peci (Ilir Peci) iz Samoopredeljenja.

Najzad, u Zubinom Potoku će građani moći da biraju između Srđana Vulovića iz Srpske liste, Ljiridone Kahrimani (Liridone Kahrimani) iz Pokreta Samoopredeljenje i Husena Mehmetija ( Hysen Mehmeti) iz PDK.

Lokalni izbori za gradonačelnike po kosovskim zakonima se organizuju po treći put u opštinama na Severu, prethodni su  organizovani krajem 2013. i 2017. Izlaznost birača 2013. kretala se između najnižih 17.9% u opštini Zvečan i najviših 31.1% u opštini Zubin Potok, dok je prosečan odziv birača na Severu 2017. porastao od najnižih 36.74% u opštini Severna Mitrovica na najviših 46.99% u Zubinom Potoku.

Tehničku podršku pri organizaciji ovih, kao i prethodnih izbora organizovanih na Severu, pružaće OEBS.

Do ovih vanrednih izbora došlo je nakon što su gradonačelnici četiri opštine na Severu dali  ostavke na svoje funkcije 27. novembra prošle godine. Ostavke su obrazložili potezom Prištine koja je novembra uvela takse od 100% na uvoz robe iz Srbije i BiH, kao i zbog akcije hapšenja, odnosno po oceni Srpske liste, pokušaja ubistva, potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića.

Izbore je raspisao kosovski predsednik Hašim Tači i zakazani su za nedelju, 19. maj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.