Žene u medijima na Kosovu: Da podsetimo na važnost našeg posla i odgovornost institucija prema nama

Foto: KoSSev

Pristup zvaničnim informacijama i sagovornicima, posebno iz sfere političkog života, kao i bezbednost novinara i novinarki, izazovi su u radu o kojima su najviše diskutovale novinarke sa Kosova na dvodnevnoj konferenciji u Budvi. Dvadeset i jedna novinarka usaglasile su tokom ove konferencije tekst zajedničke Deklaracije novinarki sa Kosova za koji će u narednom periodu tražiti širu podršku koleginica. Tekst Deklaracije koja će biti predstavljena uskoro, predložiće niz mera za poboljšanje položaja žena u medijima sa Kosova.

Konferenciji Centra za razvoj zajednica i KoSSeva organizovanoj uz podršku Misije Ujedinjenih naciija na Kosovu je prethodilo višemesečno istraživanje koje je obuhvatilo intervjue sa šesnaest novinarki koje izveštavaju na različitim jezicima na Kosovu, a na osnovu kog je izrađen nacrt Deklaracije.

Konferencija Žene u Medijima
Foto: KoSSev, Ivana Vanovac, Radio Kosovska Mitrovica

„Svaka prilika u kojoj se pre svega žene, a posebno u ovom momentu, kada se radi o ženama iz medija, udruže i ujedine kako bi podsetile ostatak sveta na važnost postojanja medija i važnost posla kojim se bavimo – je važan događaj”, tako ovo okupljanje vidi Ivana Vanovac, novinarka Radio Kosovska Mitrovica.

Dvodnevni rad novinarki sa Kosova rezultirao je tekstom Deklaracije oko koje je, kako kaže Vanovac, trebalo vremena da se usaglase, „ali u svakom slučaju, sve ono što je u njoj napisano je nešto što bi svaki novinar, bez obzira na pol i na to kojoj etničkoj zajednici pripada, trebalo da potpiše jer je krajnje profesionalno i etički“.

Složile smo se oko toga šta nam najviše smeta, koliko nas nervira tretman koji imamo kod institucija, nepoštovanje i prosto, nepostojanje svesti o tome koliko je važan naš posao i kolike su obaveze institucija prema nama, pre svega one političkog karaktera. Podvukle smo one najkritičnije momente sa kojima se trenutno u našoj profesiji suočavamo, stavile ih na papir i eto, dale svoju saglasnost da se te stvari u narednom periodu promene i to je uvek važno (Ivana Vanovac)

“Možda i najvažnije, prisetili smo se šta je naša obaveza, ali podsetićemo i ostale na to šta je njihova obaveza prema nama“, poručila je Vanovac.

Konferencija Žene u Medijima
Foto: KoSSev, Anđelka Ćup, Gračanica Online

Anđelka Ćup, urednica portal “Gračanica online” smatra da je održana konferencija “izuzetno dobar početak koji daje velike šanse da se proširi inicijativa, kako bi se obuhvatilo još koleginica, pa zašto da ne – i zatražiti podršku muških kolega”.

Njen najveći utisak je prisustvo mladih novinarki iz različitih zajednica na Kosovu, koje su, prema njenim rečima, “bile izuzetno ozbiljne, voljne za rad, voljne za saradnju, neopterećene nekim stvarima”.

Deklaracija oko koje su se prisutne novinarke usaglasile je „dobra osnova za nastavak na njenom radu, na proširenju”, mišljenje je ove urednice.

Rabiša Muhadžiri (Rabisha Muhaxhiri), takođe urednica – iz RTK za programe zajednica, ističe da joj je drago da je deo društva novinarki i urednica koje su radile na pomenutoj deklaraciji i nada se da će to i drugi novinari i novinarke da prepoznaju kao pozitivan trend.

Urednica programa za jezike manjina na RTK
Foto: KoSSev, Rabiša Muhadžiri

„Mislim da je ova deklaracija veoma korisna, i nadam se da će se i drugi medijski radnici takođe složiti sa ovim što ćemo im predložiti i da će se pridružiti ovoj našoj vrsti kampanje – da nekim zajedničkim snagama, zajedničkom energijom i idejama, u stvari ohrabrimo i mlade novinarke da svoju karijeru grade na hrabrosti, da se ne stide da pokažu ono što zaista znaju, i da jednostavno uvek iznesu svoj stav”, poručila je slobodna novinarka Violeta Oroši (Violeta Oroshi) koja smatra da je ovom konferencijom dat doprinos jačanju novinarki u medijima na Kosovu.

Jedna od najmlađih učesnica, novinarka BIRN-a, Doruntina Baliu navodi da je tokom izrade ovog dokumenta uložena „intenzivna količina rada“ ali da je reč o jednom „inspirativnom iskustvu“.

Konferencija Žene u medijima
Foto: KoSSev, Violeta Oroši

Smatra da je inicijativa za okupljanje novinarki iz „različitih etničkih grupa, koje izveštavaju na različitim jezicima, rade u različitim medijima, različitih godina“ pomoglo da nauče više jedni o drugima, ali i jedni od drugih.

Baliu kaže da su došle do zaključka da dele mnoga slična iskustva ali i da postoje razlike u izazovima sa kojima se sreću u svakodnevnom radu.

Volela bih kad bi i ostale kolege novinari češće imali ovakve prilike, kako bismo zaista mogli da shvatimo da u ovoj, kako je mi nazivamo, svetoj profesiji, ne treba da postoje podele prema etničkom poreklu ili mestu gde živimo. Naša glavna misija je ista, i tako treba da bude, i zato se svi mi borimo sa raznim izazovima i napadima i i treba da ustanemo protiv svega što otežava ovaj naš posao (Doruntina Baliu)

Konferencija Žene u Medijima
Foto: KoSSev, Doruntina Baliu, BIRN

Deo ovog projekta koji podržava UNMIK su i korespondencije četiri novinarke iz srpske i albanske zajednice o novinarskoj etici i standardima izveštavanja. Ove prepiske možete pratiti na posebnim tematskim stranicama na našem portalu: Novinarska beležnica i Razmedijavanje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.