Na kioscima od danas novine „Nova“, ne i na Kosovu zbog „zakasnele dostave“

Nova rs novine
FOTO: N1

Građani Srbije od danas imaju priliku da, posle višemesečne najave, ali i potrage za štamparijom, čitaju novine “Nova”, prenosi N1.

KoSSev: Predstavnik firme Beokolp, koja distribuira srpsku štampu na Kosovo, Zvezdan Mihajlović,, međutim, kazao je u izjavi za KoSSev da je prvi broj ovih novina dostavljen samo Beogradu i Novom Sadu, a zbog toga što je tek nešto pre ponoći isporučen ovoj kompaniji.

Mihajlović precizira da štampa ka južnom delu Srbije kreće oko pola 10 uveče iz Beograda, te da upravo zbog toga prvi broj ovih novina nije dostavljen na teritoriji KiM.

Ujedno tvrdi da zbog kašnjenja novine „Nova“ nisu isporučene Kraljevu, Novom Pazaru i drugim gradovima.

Precizirao je da će se štampano izdanje „Nova“, distribuirati na teritoriju KiM kao i druga štampana izdanja, ali i dodaje da su ovi listovi u obavezi da dostave svoje novine kompaniji pre pola 10.

„Uspešno smo prevazišli sve barijere u poslednja četiri meseca koje su za cilj imale da se novine ‘Nova’ nikada ne pojave na kioscima. Nakon što su sve štamparije u Srbiji odbile da štampaju novi list, nismo odustali, jer smo smatrali da na medijskom tržištu kojim dominiraju tabloidi, često zloupotrebljeni u političke svrhe, itekako ima mesta za pristojan, nezavisan i objektivan mediji, za novine koje će razotkrivati teme bitne za svakodnevni život građana“, poručili su zu United media.

Izvršna direktorka United Media, Aleksandra Subotić, kazala je da je osnivanje novina „Nova“ bio veliki izazov.

„Nismo očekivali da se u zemlji koja teži ulasku u EU susretnemo sa ovolikim stepenom autocenzure, da se kompanije plaše da prihvate posao štampanja dnevnog lista samo zbog različite uređivačke koncepcije. Svedoci smo da je država ili indirektno već uspostavila kontrolu nad skoro svim medijima i da ne čini ništa direktno da kreira ambijent u kojem će građani imati slobodan izbor da čitaju ili gledaju šta žele. Zato smo danas dodatno ponosni što možemo da kažemo da su novine ‘Nova’ ipak izašle, da su dostupne svim građanima Srbije čije mišljenje nam je jedino bitno“, istakla je Subotić.

Iz United media navode su na početku dva meseca trajali pregovori sa kompanijama koje se bave stampanjem novina i magazina, ali i da dogovor nije postignut.

„Politika, Borba, Ringier Aksel Springer, Color Press, Grafoprodukt, uz različita objašnjenja, nisu prihvatili da štampaju novine. Nakon toga, raspisan je javni poziv svim štamparijama koje imaju mogućnost da štampaju dnevne novine, ali se niko nije odazvao“, poručili su.

Poručuju da su oni, kao međunarodna kompanija koja posluje u osam zemalja, o ovakvom „zabrinjavajućem stepenu kršenja medijskih sloboda“ obavestili sve relevatne evropske zvaničnike i institucije koje i sada pažljivo prate ceo slučaj.

„U više navrata smo o svemu obavestili premijerku Anu Brnabić i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković, pozivajući ih da reaguju i učine sve da se svim medijima omogući da na tržištu posluju pod jednakim uslovima. Iako je dužnost predstavnika izvršne vlasti da obezbede slobodu medija u jednoj zemlji, reakcija predsednice Vlade Srbije i nadležne ministarke za informisanje je izostala“, navodi United Media.

Zato su, kako kažu, odlučili da potraže štampariju van granica Srbije, te navode da će se list štampati u Osijeku, odakle će biti distribuiran širom Srbije.

Po ceni od 29 dinara novine Nova izlaziće šest puta nedeljno, od ponedeljka do subote, na 32 strane.

Obećavaju da će novine po sadržaju biti ekskluzivne, da će objavljivati priče koje „drugi nisu smeli ili hteli da objave“.

„Čitaoce očekuju i brojne kolumne najpoznatijih novinarskih imena i istaknutih ljudi iz javnog života, atraktivan sadržaj iz sveta kulture i zabave, kao i ekskluzivni sportski intervjui“, dodali su

U sklopu United Media posluje posluje 55 televizija i 28 portala, magazini i radio stanice, U okviru kompanije u Srbiji posluju televizija i portal N1, televizija Nova S, portal Nova.rs, Sport klub, dnevni list Danas, mesečnik City magazine, naučna televizija Brainz, dečije televizije Pikaboo i Vavoom, Grand produkcija, muzički kanal IDJ i televizije Cinemania i Lov i Ribolov.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.