U trezoru pojačane mere bezbednosti za prenos novca, nakon ilegalnog višemilionskog transfera

Foto: Uprava carine

Kosovsko ministarstvo finansija ojačalo je mere bezbednosti povodom postupaka prenosa sredstava iz kosovskog trezora, potvrđeno je iz ovog ministarstva za RSE. Odluci je prethodio nedavni skandal kada je službenik sa računa kosovskog trezora neovlašćeno prebacio više od 2 miliona evra na račun privatne firme.

Savetnik ministarke finansija, Ljuljzim Krasnići, kaže za RSE da su preispitani pristupi i ovašćenja osoblja i uvećan nivo kontrole i podele zadataka u skladu sa profesionalnim uputstvima.

Kaže da su, nakon ovih procesa, sada sredstva u kosovskom budžetu sigurna.

Krasnići ujedno dodaje da su izrađeni akcioni plan i strategija s ciljem
izmene struktura transfera sredstava iz kosovskog budžeta.

„Neke radnje su već preduzete. Ostale akcije će biti preduzete u toku godine, a srednjeročno će se dalje ojačati nivo kontrole pristupa i sigurnosti. Ovome prethodi revizija i analiza procesa u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima“, kaže Krasnići.

Struktura prenosa sredstava iz kosovskog budžeta, prema propisima, raspoređuje se na nekoliko zvaničnika, sa brojnim kontrolnim vezama, dok ujedno postoje službenici koji imaju konkretnije nadležnosti. U ovom sistemu, pored zaposlenih u Trezoru, pravo pristupa imaju zaposleni u budžetskim organizacijama koje imenuju određene organizacije, piše RSE.

Kosovska policija uhapsila je krajem oktobra zaposlenog u kosovskom trezoru pod sumnjom da je u različitim transakcijama prebacio više od 2 miliona evra na račun kompanije ‘LDA Group’ sa sedištem u Lapušniku u opštini Glogovac.

Tada su prištinski mediji javili da se traga za još dvojicom osumnjičenih – vlasnicima kompanije kojoj je prebačen novac.

Međutim, u međuvremenu se jedan od osumnjičenih, Kadri Šalja, kako je javila prištinska Koha, samostalno predao policiji. Njemu je potom određen jednomesečni pritvor dok se još uvek traga za drugim osumnjičenim.

Kako je potvrđeno za RSE iz ministarstva finansija, u međuvremenu su suspendovana dvojica službenika – upravnik i šef odeljenja za upravljanje informacionim sistemom finansijskog upravljanja.

Ministarka finansija, Hikmete Bajrami, nedavno je izveštavajući o ovom slučaju pred Odborom za budžet i transfere izjavila da je od ukupne količine novca koji je ilegalno prosleđen, kosovski trezor uspeo da blokira svega 5.590 evra.

Pročitajte još:

Jednomesečni pritvor vlasniku kompanije kojoj je ilegalno prebačeno više od 2 miliona

Koha: Predao se policiji vlasnik kompanije kojoj je ilegalno prebačeno više od 2 miliona

Uhapšen službenik kosovskog trezora zbog ilegalnog transfera više od 2 miliona evra, dvojica u bekstvu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.