Uhapšen službenik kosovskog trezora zbog ilegalnog transfera više od 2 miliona evra, dvojica u bekstvu

novac evri
Foto: Ilustracija, Morgue File

Vest je ažurirana

Kosovska policija uhapsila je zaposlenog u kosovskom trezoru pod sumnjom da je u različitim transakcijama prebacio više od 2 miliona evra na račun kompanije ‘LDA Grou Shpk’ sa sedištem u Lapušniku u opštini Glogovac, prenosi RSE.

Kosovska policija potvrdila je juče da je jedno lice uhapšeno u utorak uveče, ali i da su još dvojica u bekstvu.

14:31 – Tridesetodnevni pritvor za Labinota Grudu

Osnovni sud u Prištini odobrio je danas predlog Osnovnog tužilaštva da okrivljenom u ovom slučaju, službeniku ministarstva finansija Labinotu Grudi odredi 30-dnevni pritvor zbog zloupotrebe službenog položaja.

Gruda će odlukom sudije za prethodni postupak u pritvoru biti najmanje do 20. novembra zbog mogućnosti bekstva ili uticanja na svedoke ili saučesnike.

Dodaju i da je izvršen pretres kuća osumnjičenih, da ništa od dokaza nije pronađeno, ali i da je oduzet automobil jednog od njih.

Policija je saopštila da je zatražena blokada računa zbog sumnje da je deo novca prebačen u inostranstvo.

Kako je potom prenela RSE, konfiskovan je automobil uhapšenog službenika L. G, dok su, prema saznanjima prištinske Kohe, u bekstvu  K. Š. i V. Š – vlasnici kompanije kojoj je novac prebačen.

RSE prenosi da je kompanija ‘LDA Group Shpk’ registrovana 2019. godine, a da je registru Agencije za registraciju preduzeća navedeno da je njena osnovna delatnost izgradnja stambenih i drugih objekata.

Ministarka finansija Kosova, Hikmete Bajrami, potvrdila je juče na konferenciji za štampu da su na račun privatnog operatera prebačene četiri ilegalne transakcije u vrednosti većoj od 2.1 milon evra.

Ona je potvrdila da je novac povučen iz Ministarstva za infrastrukturu, te da je potom prebačen „ekonomskom operateru“ 9. oktobra.

Bajrami je ujedno potvrdila da su dva službenika suspendovana, od kojih je policija jednog uhapsila. Tvrdi da je uhapšeni zvaničnik radio više od 11 godina u Trezoru.

Poučila je da je ovaj slučaj organima vlasti prijavilo njeno ministarstvo, ali i dodale da je budžet na sigurnom, te da se istražuju sve transakcije.

Povodom nestanka novca iz budžeta oglasila se opoziciona PDK koja je zatražila od ministarke finansija da da ostavku. Oglasilo se i Samoopredeljenje, poručivši još jednom da bi cela Hotijeva vlada trebalo da da ostavku.

„Neću podneti ostavku na zahtev DPK. Najlakše bi bilo dati ostavku i preuzeti odgovornosti koje mi ne pripadaju. Ne dozvoljavam onima koji su počinili organizovani kriminal da se slobodno kreću, jer je ministar podneo ostavku“, poručila je Bajrami u odgovoru.

NISMA se distancirala od krađe

Nakon što je prištinska Koha prenela da je jedan od osumnjičenih zbog nezakonitih transfera, Kadri Šalja (Shala) otac savetnice zamenice premijera Aljbuljenje Baljaj Haljimi (Albulena Balaj Halimi) iz NISMA-e, oglasila se ova stranka, osuđujući ovaj postupak okrivljenih ali i „tendenciju okrivljivanja političke partije zbog postupaka pojedinaca“.

„Socijaldemokratska Inicijativa ne samo da se distancira, već je beskompromisna u borbi protiv kriminala protiv bilo koga ko odluči da bude umešan u takva krivična dela, bez razlike, bilo da je reč o biraču ili našem članu, oni nemaju mesta u našoj političkoj porodici“, stoju u njihovom saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Pozvali su i pravosuđe da privedu pravdi sve odgovorne za ovo krivično delo.

Inače Baljaj Haljimi je sinoć saopštila putem Fejsbuka da je razrešila dužnosti svoju savetnicu, Hajre Gaši čiji je otac jedan od osumnjičenih u ovom slučaju.

„Iako sam svesna da niko ne treba da snosi odgovornost za postupke članova njegove porodice, u ovom slučaju, budući da se radi o vrlo teškom krivičnom delu, smatram da je neophodno da je razrešim dužnosti. Donela sam takvu odluku kako bih otklonila svaku sumnju pred građanima da se visoka funkcija savetnika može koristiti za ometanje pravde“, napisala je ona dodajući da je Gaši bila vrlo predana poslu i svaki zadatak ispunila uspešno.

Otac Gaši, Kadri Šalja, vlasnik je kompanije „LDA Group“ i trenutno je u bekstvu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.