U Briselu 18. jula tim najviših kosovskih zvaničnika, Veselji dostavio platformu o dijalogu i „crvenim linijima“

Kosovski predsednik, premijer i predsednik skupštine
Veselji, Tači, Haradinaj

Prištinsku delegaciju na razgovorima u Briselu 18. jula predstavljaće, uz kosovskog predsednika Hašima Tačija, najviši kosovski zvaničnici. Među njima biće i predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, koji je koalicionim partnerima u petak dostavio i dokument o dijalogu sa Beogradom.

U dokumentu Veseljija, koji su kosovski mediji preneli, navodeći da se radi o nacrtu, izlistani su ciljevi dijaloga, rok do kada bi trebalo da bude završen i „crvene linije“ Kosova u tim razgovorima. Prethodno je opozicija kritikovala Tačija zbog ranije izjave u kojoj je, kako su tvrdili, naveo da u ovom dijalogu Kosovo nema crvene linije.

Ipak, one su sada postavljene.

„Nema alternative dijalogu i Kosovo mora da bude pripremljeno. Radite zajedno za inkluzivni, ekspertski i konsezusni tim. Ostanite fokusirani na dugoročne ciljeve sa jasnoćom i ciljem!“ – poručio je američki ambasador u Prištini, Greg Delavi.

„Kosovo neće pregovarati o svom državljanstvu, suverenitetu i integritetu; Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti; Kosovo ne prihvata treći nivo vlasti, koji dovodi u pitanje unutrašnje institucionalno funkcionisanje, Kosovo ne prihvata rešenje koje može da stvori negativne presedane za mir i stabilnost u zemlji i regionu,“ stoji u delu dokumenta koji je objavio Lajmi.net.

Ovaj dokument Veselji je podneo, kako su preneli, prištinski mediji – kosovskim institucijama tokom jučerašnjeg sastanka sa Tačijem, kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, a kojem su prisustvovali i prvi potpredsednik kosovske vlade i šef diplomatije, Bedžet Pacoli, zamenik premijera Fatmir Ljimaj i zamenik premijera i ministar za dijasporu i strateške investicije, Dardan Gaši.

Haradinaj će otputovati u Brisel iako je ranije njegova stranka dostavila rezoluciju za prekid dijaloga sve dok EU ne donese pozitivnu odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo..

Upravo će oni da čine delegaciju Prištine na razgovorima 18. jula, potvrđeno je iz kabineta kosovskog premijera.

„Institucionalni lideri Kosova potvrdiće gospođi Mogerini da su kosovske institucije posvećene dijalogu sa Srbijom, kao i njihovu posvećenost i angažman za uključivanje opozicije u dijalog, odnosno stvaranje sveobuhvatnog tima,“ stoji u saopštenju iz kosovske vlade nakon ovog sastanka.

Prema dosadašnjim informacijama, u kosovskom timu neće biti predstavnika opozicije. Upravo je opoziciona Socijal-demokratska partija zato na već formirani tim odgovorila  sakupljanjem potpisa za organizovanje posebne sednice Skupštine dva dana pred razgovore u Briselu, kako bi o razgovorima odlučivala zakonodavna vlast.

Ko će pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića da čini  beogradski tim, za sada nema detalja.


Pročitajte još:

AAK uslovljava dijalog viznom liberalizacijom za Kosovo, PSD traži vanrednu sednicu

EU: Novi sastanak Mogerini-Vučić-Tači 18. jula. Priština: BG odbio rundu tehničkog dijaloga


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.