Turski ministar odbrane u Prištini, pojedini mediji i o gulenistima

FOTO: Kosovsko ministarstvo odbrane

Vest je ažurirana

U međuvremenu i Osmani se sastala sa Akarom a u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice navodi se da je i ona istakla prijem u NATO kao cilj, te u tom smislu zatražila podršku od Turrske. Takođe, zatražila je i mogućnost nabavke vojne opreme ali nije precizirano i čega. A kada je u pitanju vojna saradnja, spomenuta je i obuka pilota sa Kosova. Osmani ni na ovam sastanku nije propustila priliku da „naglasi stalne pretnje i provokacije iz Srbije koje imaju za cilj da destabilišu region“.

Posle posete Bosni i Hercegovini, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, kako je i najavljeno, stigao je u Prištinu. On se već sastao sa kosovskim kolegom Armendom Mehajem, koji ga je primio uz vojne počasti, kako je to istaklo kosovsko ministarstvo odbrane. U toku su sastanci sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, odnosno premijerom Aljbinom Kurtijem.

Akar je preneo poruku da su Turskoj odnosi sa Kosovom veoma važni, imajući u vidu istorijske veze.

„Mi kao Turska moramo da izbliza pratimo razvoj na Balkanu. Naravno da u ovom aspektu Kosovo ima važnu ulogu za nas takođe. Pitanje mira na Kosovu, integritet i suverenitet za nas su veoma važni“, naveo je, a javljaju elektronski mediji u Prištini.

Spominjao je i nedavnu krizu na Severu.

„Takođe je na Severu Kosova postojala jedna tenzična situacija, a mi smo ovu situaciju pratili sa posebnom pažnjom, ali, danas smo srećni da je ovo pitanje rešeno. Znamo da je dijalog Beograda i Prištine važno pitanje, tako da u okviru ovog dijaloga, da, pratimo razvoj (situacije)“, kazao je visoki zvaničnik.

A kako je javio Zeri, on je na zajedničkoj konferenciji sa Mehajem navodno „garantovao podršku za članstvo Kosova u međunarodnim mehanizmima“.

„Naši odnosi su važni s obzirom na našu istorijsku povezanost. Moramo pratiti dešavanja na Balkanu. U tom pogledu, Kosovo takođe ima važnu ulogu u našem radu. Pokušavamo da preduzmemo konkretne korake“, naglasio je.

„I za nas je važno pitanje mira na Kosovu i suvereniteta. Proglašenje nezavisnosti i priznanje Turske je važno. Saradnja je važna za vojne odnose. Odbrana se razvija u pozitivnom smislu. Dok se saradnja dve zemlje produbljuje, usmerena je i na integraciju Kosova u evroatlantsku zemlju, jer znamo da su važni koraci koje je Kosovo preduzelo da se pridruži evroatlantskim zemljama“.

Mehaj je kazao i da su odnosi sa Turskom veoma uspešni na vojnom nivou, te da baš ova zemlja Kosovu pruža trenutno najveći doprinos u polju „bezbednosti i odbrane“.

„Trenutno imamo 19 pripadnika KBS koji prolaze obuku u Turskoj i imamo stotine podoficira koji su prošli akademiju. Tražio sam od ministra podršku ka članstvu u NATO“, kazao je Mehaj, dodajući da je od turskog kolege zatražio podršku za članstvo u NATO.

Kosovo nikada ne zaboravlja doprinos Turske u teškim danima tokom rata i pitanje odbrane

„Ovo je treći put da se sastajemo. Što se tiče odbrane, Turska daje najveći doprinos. Kao ministar, veoma sam zahvalan na doprinosu koji nam Turska daje u odbrambenom i bezbednosnom smislu. Trenutno imamo 19 pripadnika KBS koji prolaze obuku u Turskoj i imamo stotine podoficira koji su prošli akademiju. Tražio sam od ministra podršku ka članstvu u NATO“.

Međutim, iako samo kosovsko ministarstvo odbrane to nije spominjalo, ali ni više medija na albanskom, pojedini portali su akcenat u izveštavanju stavili na „pritisak Erdoganovog ministra na Kosovo“ u vezi sa borbom protiv gulenista.

„Redžep Tajip Erdogan nastavlja da vrši pritisak na Kosovo. Turski ministar odbrane Hulusi Akar pokušao je u utorak da zastraši vlasti u Prištini da bi pokret Hizmet mogao da predstavlja pretnju po državu Kosovo. Turska ovaj pokret naziva FETO i proglasila ga je terorističkom organizacijom. Akar je na konferenciji za novinare zajedno sa kosovskim kolegom rekao da imaju sastanke sa kosovskom stranom po pitanju pokreta Hizmet i da Turska očekuje konkretne korake u tom pravcu. Ovo pitanje nije samo preteće za našu državu, već može biti pretnja i za državu Kosovo. U tom aspektu, čekamo da se preduzmu konkretni koraci od naših kosovskih prijatelja i kosovskih institucija“, piše Gazeta Express.

Slučaj gulenisti

Kosovske vlasti su u martu 2018. uhapsile i deportovale šestoro turskih državljana koji su radili u privatnim školama na Kosovu. Kako je tada saopšteno, oni su bili bliski pokretu „Hizmet“, bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena, koga je Turska optužila za neuspeli puč, a njegovu organizaciju nazvala terorističkom.

Nakon deportacije turskih državljana, kosovski predsednik, Hašim Tači rekao je da je „njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost Kosova“, dok je tadašnji kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, kazao da o akciji nije prethodno bio obavešten, a potom je ujedno i razrešio dužnosti ministra unutrašnjih poslova i šefa policije.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, kako su preneli kosovski mediji, potom je kritikovao Haradinaja zbog toga što je osudio deportaciju turskih državljana, dok mu je Haradinaj odgovorio da „mu neće dozvoliti mešanje u unutrašnja pitanja Kosova“.

Sada u decembru, kosovski Apelacioni sud potvrdio je odluku Osnovnog suda u Prištini, kojim je po drugi put odbijeno odbacivanje optužnice protiv bivšeg šefa kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija (Gashi), direktora Odeljenja za državljanstvo, azil i migracije u ministarstvu unutrašnjih poslova, Valjona Krasnićija (Valon Krasniqi), i direktora Uprave za migracije i strance u okviru granične policije, Rahmana Siljejmanija (Rrahman Sylejmani). Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, odnosno za protivpravno lišavanje slobode upravo u slučaju Gulenista.

O tome se opširnije podsetite u našim prethodnim vestima

Apelacioni sud potvrdio optužnice protiv bivšeg šefa KIA i još dvojice u slučaju „Gulenisti“

Usvojen izveštaj kosovske istražne komisije: Deportacijom šest turskih državljana prekršeni zakoni

Turska osudila dvojicu gulenista deportovanih sa Kosova

Turska upozorava Kosovo zbog pokreta Fetulaha GulenaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.