Usvojen izveštaj kosovske istražne komisije: Deportacijom šest turskih državljana prekršeni zakoni

skupština kosova

Kosovska skupština je sa 59 glasova za, dva protiv i četiri uzdržana glasa, usvojila izveštaj parlamentarne istražne komisije o slučaju proterivanja šest turskih državljana 29. marta 2018. godine.

U toku rasprave, koja je vrlo često izlazila iz okvira dnevnog reda, šef poslaničke grupe Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, predložio je da se prekine rasprava i pređe na glasanje o izveštaju.

„Pošto postoji konsenzus među svim poslanicima da se radi o profesionalnom izveštaju bilo bi dobro da se ide na glasanje“, rekao je Konjufca.

Taj predlog je naišao na podršku Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije Kosova, Samoopredeljenja i Alijanse za budućnost Kosova, dok su se protiv predloga i za nastavak rasprave izjasnili šefovi poslaničkih grupa Socijaldemokratske partije Kosova, Socijaldemokratske inicijative i poslaničke grupe Šest plus.

Nakon glasanja usvojen je izveštaj koji konstatatuje 31 kršenje zakona i procedura predviđenih kosovskim zakonodavstvom, kako je to rekao predsednik kosovske Istražne parlamentarne komisije, Dželjalj Svečlja.

KoSSev: Šest turskih državljana koji su bili zaposleni na koledžu Mehmet Akif na Kosovu uhapšeno je i deportovano 29. marta 2018. u Tursku zbog sumnje da su pripadnici organizacije Fetulaha Gulena, koji su u Turskoj bili optuživani za pokušaj državnog udara 2016.

Ova deportacija izazvala je brojne polemike u kosovskoj javnosti, došlo je do smene tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obaveštajne agencije, Dritona Gašija, od strane kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je izjavio da nije bio upoznat sa ovom akcijom. Zbog ovoga je reagovao i turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, koji je tada optužio kosovskog premijera za podršku teroristima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.