Trajković iz Mitrovice: Građani biraju između dobra i zla, moguća koalicija sa Kurtijem

Političarka i kandidat GI „za slobodu pravdu i opstanak“ – GI SPO, Rada Trajković, kampanju povodom predstojećih izbora na Kosovu započela je iz Kosovske Mitrovice – na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović. Optužila je Srpsku listu da vodi „prljavu kampanju“ i da ograničava slobodu drugih političkih opcija ispred srpske zajednice. Kaže da među Srbima na Kosovu vlada „mentalni mrak“, te da uspeh njene političke opcije zavisi upravo od razbijanja istog. Ova stranka će sarađivati sa svim političkim opcijama koje budu odabrali kosovski Albanci, poručila je Trajković, ali i najavila mogućnost stvaranja koalicije sa Samoopredeljenjem, Aljbina Kurtija.

Trajković već drugi put kampanju za izbore započinje na mestu ubistva Olivera Ivanovića. isto je učinila i 2019. godine.

Kampanja za vanredne kosovske izbore se zahuktava. Do izbora ostala je još ova nedelja, do kraja kampanje još manje dana.

Među 28 političkih subjekata, prijavljena su i tri iz srpske zajednice. Osim Srpske liste, koja je apsolutni favorit za pobedu, tu su još i Srpski demokratski Savez (SDS) i GI „za slobodu pravdu i opstanak“ – GI SPO – ovo su novoregistrovani politički subjekti, ali ne i nova lica.

Lista GI „SPO“ sastoji se od tri kandidata – predvodnik je Milan Dabić iz Gračanice, a na ovoj listi, osim Trajković je i kandidat iz Štrpca, Cvetko Veljković.

Trajković kampanju započinje u Kosovskoj Mitrovici sa mesta gde ubijen Oliver Ivanović, zbog toga što je „na Severu Kosova to jedino parče slobodne zemlje“.

„Mesto gde možete da dođete da vas ne jure, ne biju, gde možete da govorite slobodno. Ovo je podsećanje na čoveka, lidera koji je već ušao u istoriju, a njegova smrt je obeležila i granice slobodnog Severa Kosova. Nažalost one su male, ali očekujem da će se one širiti, pa i ovim izborima da će slobodarski duh građana Severa, ipak negde pobediti“, poručila je Trajković u izjavi za KoSSev.

„Prljava kampanja“

Kampanje dve Građanske inicijative ispred srpske zajednice nisu toliko vidljive u javnosti. Trajković navodi da je „sloboda ograničena od strane pristalica indoktrinacije Srpske liste“.

Precizira da se vodi „prljava kampanja“ koja određuje uslove za vođenje kampanje ostalih stranaka.

„Kampanja se vodi vrlo teško. Građani se plaše za svoju egzistenciju, budućnost, znamo da i poslodavci Srbije, i sva imenovanja sa Kosova, sve daje Radoičić (Milan, potpredsednik Srpske liste prim. red). Sva struktura koja postoji postavljena je od strane njega“, poručila je.

Milan Radoičić mi je čak i na suđenju kazao ‘krivo ti je što te pobeđuju sa ogromnom razlikom na Kosovu’, a što je za mene bilo baš čudno, da toliko mislim da je moćan

Na pitanje kako ovu kampanju upoređuje sa prethodnom Trajković je ostala pri stavu da se radi o neslobodnim izborima usled „indoktrinacije“ koju navodno vrši Srpska lista, uz pomoć medija sa nacionalnom frekvencijom.

„Da oni koji ne budu glasali za Srpsku listu, da će Srbija izgubiti mogućnost da pomaže Srbe sa Kosova, jer neće imati preko koga, kao da svi ostali nisu Srbi“, opisala je Trajković ono što vidi kao indoktrinaciju dela medija iz Beograda.

Kampanja u Štrpcu sa Kurtijem poruka da mržnja više nije parola

Trajković je podsetila da je član GI „SPO“ iz Štrpca, Cvetko Veljković, zajedno sa političarom iz Dobrotina koji podržava ovu političku opciju, Nenadom Rašićem i liderom LVV, Aljbinom Kurtijem, u sklopu kampanje boravio u Štrpcu.

Kaže da joj je drago što je sve prošlo bez incidenata.

„To je bila poruka u stvari da mržnja više nije parola, brend na Kosovu i da postoje snage koje mogu zajedno da rade i zajedno da se predstavljaju, rešavajući građanima osnovne probleme, kao što je problem u Štrpcu – pokušaj uništavanja čitavog ekosistema i proterivanja građana Šar planine upravo zbog toga što bi im voda nestala“.

Mogući koalicioni sporazum sa Samoopredeljenjem

Na pitanje kakva su očekivanja od izbora te da li će i koliko osvojiti mesta u parlamentu politička opcija čiji je član, Trajković kaže da na Kosovu postoji „mentalni mrak među Srbima“, te dodaje – „uglavnom zavisimo od razbijanja tog mentalnog mraka“.

Onog trenutka kada predsednik Srbije bude Veselinovića, Radoičića i Bojića, isporučio institucijama Prištine, mrak sa srpskog stanovništva će se podignuti u smislu onoga što podrazumeva jednoumlje, nasilje i neslobodu izražavanja Srba, sve do tada mi ćemo biti svedoci ovakve realnosti i stanja

A kada je u pitanju saradnja sa drugim političkim opcijama nakon izbora, Trajković kaže da će sarađivati pre svega sa svakom strankom koju legalno budu odabrali Albanci na Kosovu.

Kao mogućnost vidi i sklapanje postizbornog koalicionog sporazuma sa Samoopredeljenjem.

„Miislim da gospodin Kurti dominira na tom nivou u smislu podrške među Albancima, a normalno, niti gospodin Kurti može sam, tako da će najverovatnije biti u perspektivi neka koalicija“, dodala je Trajković.

Zabrinuta zbog izjava Srpske liste, očekivala sam da će biti privedeni pravdi zbog spota

Trajković je u današnjem obraćanju medijima precizirala da je zabrinuta zbog izjava Srpske liste „da su samo oni koji su za njih za Srbiju i srpstvo“.

Sa druge strane, kaže da je očekivala da će Srpska lista do sada biti privedena pravdi zbog predizbornog spota emitovanog 2017. godine na TV Mostu i Pinku, kojim je Oliver Ivanović targetiran kao „nepošten čovek“ i „izdajnik“:

„Da Srpska lista koja treba da bude deo procesa protiv Olivera, u smislu onoga što je uradila sa spotom, kaže – ko je napravio spot, ko je dao TV Most spot, ko je emitovao, ko je uplatio minute za taj spot i ja bih kazala – ko i kakvu strukturu Srpska lista ima unutar sebe – bezbedonosnu koja je pratila Olivera Ivanovića i snimala. Da li to u stvari mafija ima svoju bezbedonosnu strukturu – na tom nivou, da li je to BIA snimala Olivera, da li je to neka struktura unutar Srpske liste – paravojna, parapolicijska, parapartijska ima moć“, upitala je Trajković.

Trajković dodaje da treba da se pronađe odgovor na sva ova pitanja – „a onda ćemo mnogo bolje i slobodnije živeti. Za tu slobodu je Oliver i dao život“.

„Možda je ovo mesto sa koga pozivamo sve građane da izađu na izbore da se opredeljuju između dobra i zla. A dobro u Srpskoj listi koja je sa svojim spotom najdirektine pozivala na targetiranje Olivera Ivanovića, svakako nije“.

Pročitajte još:

Petković i SDS uoči izbora: Ne mogu Srbi Srbe da pobeđuju


Detaljnije o kampanji pred kosovske vanredne parlamentarne izbore pratite na našoj tematskoj stranici

Kosovski predizborni gemištPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.