Umanjen spisak birača sa Severa Kosova i broj biračkih mesta

Dušan Radaković Kosovapress
FOTO: KosovaPress

Na Severu Kosova od ukupno 143.000 lica, sa biračkog spiska skinuto je 16.000 ljudi, od toga manji deo su preminula lica, a veći čine oni kojima je onemogućeno glasanje sa UNMIK ličnim kartama. Samim tim došlo je i do smanjenja broja biračkih mesta u okviru pojedinih biračkih centara, istakao je, u izjavi za KosovaPress, Dušan Radaković regionalni koordinator za Sever Kosova ispred Demokratije na delu (DnD), koalicije NVO koja će posmatrati predstojeće kosovske vanredne parlamentarne izbore.

Radaković navodi da je umanjen broj biračkih mesta uglavnom u sredinama u kojima glasa najveći broj Srba.

„To je uticalo konkretno na smanjenje biračkih mesta. Konkretno govori da je najviše skinuto Srba sa biračkih spiskova to što je najveći broj biračkih mesta smanjen baš u sredini gde bukvalno 99% Srba glasa. Tako da je sa 31 biračkog mesta u Leposaviću skinuto 6, imamo ukupno 25, Severna Mitrovica sa 27 skinuto je 4, dakle imamo 23 biračka mesta sada gde se glasa, Zubin Potok sa 15 sada ima 14 i Zvečan sa 13 sada ima 12 biračkih mesta“, istakao je Radaković.

Na predstojećim parlamentarnim izborima građani će moći da glasaju isključivo sa kosovskom ličnom kartom, kosovskom vozačkom dozvolom i kosovskim pasošem. Građani sa srpskom ličnom kartom, UNMIK ličnom kartom ili bilo kojim drugim dokumentom neće moći da glasaju.

Ovo su prvi parlamentarni izbori bez prisustva misije OEBS-a. Radaković se slaže sa ovakvom odlukom.

„Mislim da je krajnje vreme da Opštinska izborna komisija i Centralna izborna komisija pokažu svoj kredibilitet, svoje znanje, da preuzmu odgovornost. Jer mislim da je krajnje vreme da se organizuju sami, da ne bude sutra za neku grešku neko drugi kriv. Hajde da pokažemo to znanje, jer od 2013. godine, nakon Briselskog sporazuma, oni sprovode izbore, hajde da vidimo koliko možemo, koliko znamo. Mislim da je krajnje vreme da nemamo nekog tutora, nego da sami organizujemo na najbolji mogući način. Kažem opet da niko drugi nije kriv za nešto što se desi, sam si odgovoran, imaš svoje znanje i hajde da pokažemo to znanje na terenu“, naglasio je Radaković.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, glasovi će se prebrojavati u biračkim centrima, a potom transportovati u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.