Od aprila srednjovekovni park – nova ponuda za turiste u Gračanici

Srednjovekovni park
Foto: Kosovapress

Gračanica će uskoro dobiti novu atrakciju, tematski srednjovekovni park koji će imati za cilj da osnaži turističku ponudu – da što veći broj turista natera da posete ovu sredinu, ali i da se tu i zadrže.

Nakon što je uspešno pokrenuo Turističku organizaciju Gračanice i stavio je na čvrste noge, Boban Petrović je rukovođenje prepustio mladim kadrovima.

Iz turističke priče nije izašao već je počeo da je razrađuje i širi. S idejom da brendira srednji vek, naročito u Gračanici, kraj srednjovekovnog manastira, što je prepoznao kao prednost kojom će privući veliki broj turista,

Petrović je 2019. godine, na svom porodičnom imanju, započeo izgradnju srednjovekovnog tematskog parka. Za samo dve godine izgrađeno je drveno utvđenje u čijem se kompleksu nalaze kula, srednjovekovna krčma i kovačnica. Za svaku od ovih celina Petrović ima poseban plan.

“Srednjovekovna kula biće pretvorena u muzejski prostor u kome će biti stalna postavka oruđa, oružja, alata, odora, viteških oklopa, sve ono što je činilo srednji vek. Turisti će moći da vide repliku mača Isusa Hrista, repliku mača svetog Merkurija, bojnu sekiru, buzdovan osmoperac. Ideja nam je da u okviru ovog prostora oživimo duh srednjeg veka“, kaže Petrović.

Krajnji cilj je da se što veći broj turista privuče u Gračanicu, ali ne da samo prođu, već i da ostanu i prenoće, kako bi korist imali i lokalni ugostitelji i hotelijeri.

“Nije cilj da samo srednjovekovni tematski park ima zaradu, cilj je da uposlimo što više ljudi i da čitava sredina ima koristi od ovog”, naglašava Petrović kome ideje očigledno ne manjkaju.

U okviru srednjevekovnog parka biće postavljena i originalna kovačnica, a svaki turista će moći da iskuje svoju repliku novčića iz vremena kralja Stefana Milutina. Pored suvenira, tradicionalne srednjovekovnih odora, ovde će biti organizovana i škola streličarstva, bacanja sekire i ostalih viteških veština. Za roditelje sa decom predviđen je i poseban prostor za zabavu.

Petrović je inače učestvovao i u osnivanju Udruženja “Red zmaja” tako da će i njihovo sedište biti u ovom prostoru, a tematski park je predviđen i za održavanje srednjevekovnog viteškog festivala “Shield” koji se već šest godina održava juna meseca u Gračanici.

Za realizaciju ovog projekta deo sredstava opredelio je “Sviskontakt” na osnovu konkursa promocije zapošljavanja u privatnom sektoru koji je ujedno bio i poziv za pokretanje novih turističkih atrakcija, dok je ostatak novca obezbedio Petrović iz ličnih sredstava.

Svečano otvaranje srednjovekovnog parka najavljuje se za kraj aprila i početak maja ove godine.

Pročitajte još:

Srednjovekovni tematski park uskoro u Gračanici

Porodica iz Gračanice na svom imanju gradi srednjovekovni parkPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.