Todić: Terapija za uhapšenog bivšeg policajca predata EULEX-u, srpski narod istrajan u borbi za svoja prava

Bivši gradonačelnik opštine Leposavić i predsednik PO iste opštine, Zoran Todić, obratio se danas građanima sa barikade postavljene u tom mestu. Potvrdio je da je danas predata terapija za uhapšenog bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji se, prema srpskim izvorima, četvti dan nalazi u bazi Specijalne policije kod Jarinja. 

„Nakon snažnog pritiska koji su porodica Pantić i celokupni srpski narod sa KiM, Kancelarija za KiM i država Srbija izvršili da se Dejanu Pantiću dostavi neophodna terapija, a koji je već četvrti dan pritvoren u bazi Specijalne policije u blizini administrativnog prelaza Jarinje i koji je inače srčani bolesnik danas smo mi – predstavnici srpskog naroda uspeli da obezbedimo neophodne lekove i da ih predamo pripadnicima EULEX-a koji će ih dostaviti“, kazao je u video obraćanju Todić, koji je našoj redakciji prosledio novoosnovani Krizni štab.

Istovremeno je poručio da srpski narod ostaje odlučan da istraje u borbi za svoja prava.

„Ono što mogu da kažem je da je srpski narod ovog puta zaista odlučan da istraje u ovoj borbi za svoja prava, jer se zaista mora stati na put ovoj represiji koje sprovode institucije iz Prištine nad njima“, kazao je Todić.

Brnabić: Molim EU da pomogne da Dejan Pantić bude pušten

U međuvremenu, srpska premijerka, Ana Brnabić, pozvala je Evropsku uniju da pomogne da uhapšeni policajac bude pušten iz pritvora, kazavši da je zgrožena zbog onoga što se njemu dešava.

Nakon skupa u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji, podsetila je da je u poslednje vreme bilo više hapšenja, kako tvrdi, nevinih ljudi.

Poručila je i danas da bi, smatra ona, sve bilo drugačije da je primenjen Briselski sprazum, da bi situacija bila stabilnija i mirnija, razgovori sa Prištinom nastavljeni, a Srbi bi se vratili u kosovske institucije.

Ona je pozvala na primenu Briselskog sporazuma i rekla da ne razume zašto on ne može da bude primenjen i šta je tu problem.


Hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića, pre četiri dana, treće je hapšenje prošle nedelje na Severu, koje je Srbe nateralo da ponovo postave barikade na najmanje pet mesta.  

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu u novembru, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO.

Tenzije su potom dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije.

Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, nakon čega su se hapšenja i dogodila. 

Dejanu Pantiću juče je putem onlajn suđenja određena jednomesečna mera pritvora, a tereti se upravo za, kako je to potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, organizovanje napada na prostorije CIK-a.

Šta se tog dana kada je on uhapšen na Jarinju događalo, objasnio je sinoć u uključenju za N1 njegov sin, Predrag Pantić.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.