Lajčak danas u Prištini, sutra u Beogradu

Lajčak Eskobar
FOTO: N1

Iako je bilo najavljeno da će sprecijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, posetu Prištini i Beogradu započeti sutra, kako KoSSev saznaje on će ipak na Kosovo doći danas. Istovremeno, on će već sutra oko podneva otići i u Beograd.

Sastanak Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, očekuje se u 17.30.

Sa druge strane, evropski izaslanik će sastanak sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem u Beogradu održati sutra u 12.45, nakon čega sledi i tilaterala Lajčak – Vučić – Eskobar, prenose mediji.

Dolazak Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu, najavio je juče šef evropske diplomatije, Žozep Borelj i to upravo govoreći o bezbednosnoj situaciji na Severu Kosova.

Sa druge strane, američki zvaničnik, Gabrijel Eskobar na Kosovu je još od nedelje, a juče i danas je održao niz sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, ali i sa Srpskom listom i civilnim društvom.

Eskobarova poseta je, kako je juče potvrđeno, deo redovnih aktivnosti, dok je Lajčakova poseta usledila nakon novog skoka tenzija na Kosovu odnosno barikada koje traju već četiri dana.

One su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu od strane Srba, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO.

Tenzije su dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije. Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, a usledila su i hapšenja za ranije optužbe, ali i za incidente koji su se dogodili prethodnih dana.

Srbi su na treće hapšenje, odnosno hapšenje bivšeg policajca, odgovorili barikadama koje su ušle u četvrti dan. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju, koju su međunarodni akteri zvanično okarakterisali kao pogoršanu.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, zatražio je sinoć slanje dodatnih snaga EULEX-a na Kosovo.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.