KP: Nije tačno da su službenici na Severu neljubazni prema Srbima, a šta kažu građani?

kosovska policija poligon crkva
FOTO: KoSSev

Neistinite su spekulacije, uglavnom srpskih medija, da su policajci na Severu neljubazni, grubi i da se loše ponašaju prema srpskoj zajednici, tvrde iz Kosovske policije.

Policija se danas oglasila o bezbednosnoj situaciji na Severu Kosova. Kažu da je stanje u tom slučaju nepromenjeno, potvrdivši i danas da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni.

„Bezbednosna situacija na Severu zemlje i danas je ista pošto su barikade postavile kriminalne grupe. Dva granična prelaza, Jarinje i Brnjak, i dalje su zatvorena iz poznatih razloga – jer kriminalne grupe ometaju slobodu kretanja građana i prometa robe“, navela je policija u saopštenju.

Kažu da, uprkos prijavljenim krivičnim delima i napadima na bezbednosno osoblje, međunarodno osoblje za praćenje i na medije, Kosovska policija nastavlja da bude budna u interesu opšte bezbednosti.

Istovremeno poručuju da policija, u okviru operativnih procena i planiranja, na vreme preduzima mere bezbednosti, neophodnu podršku i logističke mere.

To, poručuju, uključuje odeću i hranu za službenike koji dežuraju.

U daljem saopštenju poručuju da Kosovska policija svoj rad zasniva na „profesionalizmu, odgovornosti i integritetu, u okviru kojih obezbeđuje sigurnost i tretira sve građane bez razlike“.

Njihova poruka usledila je, a nakon, kako kažu, stalnih spekulacija medija, uglavnom srpskih – da se policajci na Severu loše, grubo i neljubazno ophode prema srpskoj zajednici.

FOTO: KoSSev

„Takve spekulacije ne stoje i neistinite su“, tvrde iz policije.

„Kosovska policija će nastaviti da se zalaže za obezbeđenje svih građana bez razlike, izvođenje osumnjičenih lica pred pravosudne organe, kao i za očuvanje ustavnog poretka Republike Kosovo“.

Sa druge strane, za razliku od tvrdnji iz policije, građani na terenu na Severu svakodnevno se žale i svedoče o, kako opisuju, drskom i neprimerenom ophođenju policijskih službenika prilikom legitimisanja.

U to se uverila i novinarka našeg portala kada je pre dve noći, automobil u kom se nalazila, zaustavila patrola Kosovske policije stacionirana u Mikronaselju – odnosno u blizini balon sale.

Ona svedoči da im se policajac koji je prišao njihovom automobilu prvo obratio na albanskom jeziku. Takođe, kako nam je opisala, u trenutku kada su mu odgovorili da ga ne razumeju i zamolili ga da im se obrati makar na engleskom, službenik je, tvrdi ona, vrlo drsko i glasno odgovorio da ipak govori srpski.

Upravo jezička barijera je i među pritužbama koje nam stižu od građana. Kažu da, osim što stacionirani policajci u pojedinim delovima grada ne govore srpski, oni nemaju ni prevodioca.

Zatim im je, prema njenim rečima, još jednom grubim tonom ponovio da zaustave automobil, iako su oni sve vreme stajali u mestu.

Nakon što ih je, kaže, upitao gde su se uputili, isti policajac ih je ubrzo i pustio. Potom ih je kako su se udaljavali, tvrdi ona, drskim tonom upitao Šta me gledate!?

KoSSev portal se povodom ove, ali i ostalih pritužbi dobijenih od građana u prethodnim danima, juče upitom obratio Kosovskoj policiji i dvojici portparola centralne direkcije u Prištini. Ni na jedan od naših mejlova odgovor nije stigao.

Istovremeno, po raspoređivanju prvih pojačanih jedinica Kosovske policije u višenacionalnim sredinama na Severu, bilo je svedočenja kako Albanaca tako i Srba, da se sa policijom osećaju sigurnije.

Međutim, ubrzo po postavljanju barikada, prevagu su odnele upravo pritužbe građana na vidljivije prisustvo policije i kako se često opisuje, demonstraciju sile.

Kosovska policija je ovog vikenda još jednom demantovala pisanje medija, o navodnom lošem ophođenju policijskih službenika. O tome opširnije u: 

KP demantuje medije i Petkovića da su specijalci upali na branu i maltretirali radnikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.