Tači: Sporazum sa Srbijom za šest do devet meseci; Vučić: Daćemo sve od sebe da dođemo do rešenja za Kosovo

Vest je ažurirana u 17:00

Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mogao bi da bude potpisan za šest do devet meseci, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači, te dodao da je spreman na nastavak dijaloga sa Beogradom, javlja B92. Tači je poruku upitio iz Sofije sa Samita lidera EU i Zapadnog Balkana, na kojem je učestvovao i srpski predsednik, Aleksandar Vučić. Daćemo sve od sebe i borićemo se za to, a da li ćemo uspeti ili ne, ne zavisi samo od nas – rekao je srpski predsednik, govoreći o rešenju za pitanje Kosova. 

Tači je, sa druge strane, dalje medijima rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao u prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Emanuela Makrona i premijera Bugarske, Bojka Borisova, prenosi isti portal.

Podsetimo, mogućnost potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma u roku od šest meseci do godinu dana prethodno je najavio sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, za britanski Gardijan, potvrdivši ove navode i za beogradski Kurir.

Na pitanje Kurira – rekli ste za Gardijan da će za šest meseci do godinu dana biti potpisan pravno obavezujući sporazum – Vučić je odgovorio „nadam se“, navodeći da smatra da je „politika hvatanja u koštac jedina politika.

On je dodao da je Kosovo spremno da uđe u završnu fazu dijaloga sa Srbijom za postizanje pravno obaveznog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirenju.

„Dozvolite mi da podvučem potrebu za ravnopravna pravila igre, sada kada se krećemo ka daljem ostvarivanju tema o kojima razgovaramo na samitu, što u slučaju Kosova uključuje brzo okončanje procesa liberalizacije viza za šta je Kosovo ispunilo svih 95 uslova,“ poručio je Tači u svom obraćanju na samitu, javlja Beta.

Istakao je i da ako se želi održivi uticaj u približavanju regiona, onda to treba da podrazumeva ukidanje barijera koje su trenutno prisutne i „koje podrazumevaju priznanje diploma, uverenja i drugih dokumenata, smanjenje vremena čekanja na granici, saradnja u oblasti energetike, obezbeđivanje slobode kretanja ljudi u okviru regiona ukidanjem viza, ali i ostvarivanjem drugih obećanja koje je region ranije davao“.

Vučić i Merkel: Unaprediti dijalog s Prištinom

Usvojena Deklaracija: EU podržava proširenje

Samit u Sofiji završen je usvajanjem Deklaracije sa 17 tačaka, u kojoj su evropski lideri poslali poruku budućim članicama da podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. U deklaraciji su navedeni zadaci i perspektive koje bi trebalo da ispune buduće članice tokom evrointegracija.

U daljem tekstu se navodi i da EU podržava opredeljenje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave da jačaju dobrosusedske odnose, regionalnu stabilnost i uzajamnu saradnju:

„To se naročito odnosi na pronalaženje i primenjivanje konačnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za bilateralne sporove ukorenjene u nasleđu prošlosti i na ulaganje dodatnih napora u pomirenje.“

Navodi se i da je EU odlučna da ojača i intenzivira svoju posvećenost na svim nivoima da podrži „političke, ekonomske i socijalne transformacije regiona“, uključujući i kroz povećanje pomoći, na osnovu napretka partnera sa ZB-a u oblasti vladavine prava i socio-ekonomskih reformi.

„EU pozdravlja posvećenost partnera ZB-a u vladavini demokratije i prava, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrom upravljanju i poštovanju ljudskih prava i prava pripadnika manjina,“ ističe se i navodi da u procesu demokratizacije ključnu ulogu imaju civilno društvo i nezavisni mediji.

U tom smislu, u Aneksu Deklaracije, u dokumentu „Program prioriteta iz Sofije“, navodi se i da će EU pružiti podršku Zapadnom Balkanu posredstvom Evropskog fonda za demokratiju u oblasti nezavisnih i pluralističkih medija i civilnog društva.

U delu koji se tiče podrške pomirenju i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu, navodi se i da će EU podržati „borbu protiv nekažnjivosti kroz podršku Mehanizmu za međunarodne krivične sudove i Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu (koje je u dokumentu obeleženo fusnotom) i to kroz EULEX.

Kako je fokus i na „jačanju povezanosti“, u jednoj od tačaka navodi se „pokretanje novog paketa projekata u pogledu povezanosti (sa značajnim bespovratnim sredstvima EU kao finansijskom polugom) kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, uklјučujući podršku za ‘plavi koridor’ i ‘autoput mira’ (Niš-Priština)“.

Upravo je EU za jačanje povezanosti izdvojila 190 miliona u grantovima.

„Očekujemo da do kraja godine suštinski krenemo u izgradnju tog puta. Osamdeset odsto bismo platili mi, a u finansiranju sa najpovoljnijim kamatnim stopama pomoći će EIB, a 20 odsto biće grantovi. To će mnogo značiti za najsiromašniji deo naše zemlje, deo nišavskog i topličkog okruga,“ izjavio je srpski predsednik, prenosi RTS.

Video zapis potpisivanja deklaracije i obraćanja evropskih zvaničnika pogledajte OVDE

Sa druge strane, iz predsedništva Srbije saopšteno je da je Aleksandar Vučić razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a da su dvoje sagovornika naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom.

U izjavi za medije koju su u međuvremenu preneli beogradski mediji takođe je poručio:

„Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage, ukoliko bude postojalo volje za kompromisom na drugoj strani, da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče KiM-a. U svakom slučaju mi ćemo dati sve od sebe i borićemo se za to, a da li ćemo uspeti ili ne, ne zavisi samo od nas.“

Vučić i Tači su se sinoć sastali u prisustvu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini.

I dok je Tanjug javio da je srpski predsednik sa kosovskim kolegom razmenio „nekoliko reči“, Tači je na svojoj Fejsbuk stranici izneo više detalja, a uz fotografije.

„Na inicijativu gospođe Mogerini, imao sam zajednički susret sa njom i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Složili smo se da konačna faza dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije počne u bliskoj budućnosti i uz jedinstvenu podršku EU, SAD-a i ostalih aktera,“ napisao je Tači na svojoj Fejsbuk stranici i dodao da će kraj ovog procesa biti priznavanje Kosova od strane Srbije i članstvo Kosova u UN.

Sa druge strane, Vučićeva sinoćna poruka pred početak samita koju su preneli mediji bila je da je ponovio da je Srbija spremna za dijalog u svakom trenutku, ali i da su preduslov za to da se sprovedu potpisani sporazumi iz Brisela i formira ZSO.

„Da, dolazimo na dijalog, možete da ga zakažete kad hoćete, ali prvo da se završi započeti proces i formira ZSO, a drugi je uslov da je druga strana spremna na kompromisne razgovore. A da dolazimo na razgovore i da nam drže pridike o teritoriji, a samo ih teritorija zanima… to su stvari koje smo postavili na jasan način,“ poručio je Vučić sa srpske strane iz Sofije sinoć.


Pročitajte još: 

 

Tači: Sa Vučićem i Mogerini dogovorio skori početak konačne faze dijaloga. Iz Beograda: Razmenili nekoliko reči

Evropska poruka za samit u Sofiji: Zapadnom Balkanu dati novu energiju, cilj ekonomski razvoj

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.