Preminuo nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova, pesnik i borac za ljudska prava Kujtim Paćaku

Nekadašnji poslanik u kosovskoj skupštini, novinar, pesnik i borac za prava Roma, Kujtim Paćaku, preminuo je danas u 59. godini života. Sahrana će se obaviti sutra u Prizrenu. 

Paćaku je završio Muzičku akademiju i diplomirao romologiju na Univerzitetu Sorbona u Parizu. Bavio se i novinarstvom. Zbog angažovanja u ostvarivanju prava manjina bio je proglašen ambasadorom mira na Balkanu. Autor je nekoliko knjiga pesama.

Vest o smrti nekadašnjeg poslanika u skupštini je saopštio predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, zatraživši minut ćutanja kako bi se odala počast Paćakuu, koji je u prošlom sazivu skupštine bio poslanik Nove partije Roma Kosova.

„Sa velikom žalošću sam primio vest o smrti Kujtima Paćakua, našeg bivšeg dugogodišnjeg poslanika iz romske zajednice. Svojom iskrenom političkom posvećenošću i kao pesnik, Kujtim je bio najautentičniji glas Roma na Kosovu koji su mnogi poštovali. Moje saučešće njegovoj porodici, prijateljima, saradnicima i svim pripadnicima romske zajednice,“ kazao je Veselji.

Poruku saučešća uputio je i kosovski predsednik Hašim Tači, koji je naveo je da je Paćakuova smrt „gubitak za porodicu, prijatelje i zajednicu koju je dostojanstveno predstavljao“.

U znak sećanja na Paćakua, večeras u 21.10 RTK2 reprizira njegov intervju u okviru emisije „Moj život, moja priča“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.